И ПОСЛЕ НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА: Југословенски хитови који се и данас певају, а нису победили на Евровизији (ВИДЕО)

Новости онлајн

15. 05. 2022. у 20:17

ЛЕТЊИ хитови Џули, Гоори ватраа, Бразил, Шпанија, Колумбија, Куба и Америка, Ја сам за плес, Хајде да лудујемо ове ноћи, али и баладе Никад те нико неће вољет' к'о ја, Жељо моја, туга моја, редовно се чују на радио станицама широм Балкана.

И ПОСЛЕ НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА: Југословенски хитови који се и данас певају, а нису победили на Евровизији (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

Многи их певуше већ на прве тактове. Ових седам песама имају још тога заједничког. Све су биле представнице Југославије на Песми Евровизији и ниједна од њих није победила.

1973. Гори ватра

Црвено одело, звонцаре и дуга коса до рамена нису били довољни да Здравко Чолић песмом Гори ватра запали евровизијску публику и направи запажен резултат.

Тада двадесетједногодишњи певач с њом је наступао у Луксембургу 1973. године, у години када се и Израел прикључио евровизијском такмичењу, како пише специјализовани сајт.

Тада млада нада југословенске сцене, а данас једна од највећих поп звезда Балкана, завршио је на 15. месту.

Ипак, на домаћем терену Чолина песма се слуша и пола века касније.

Музику и текст писао је други популарни певач и кантаутор из Сарајева Кемал Монтено.

Здравко Чолић је упознао и Ани Фрид Лингстад из мегапопуларне шведске групе АББА с којом је кратко био у вези, испричао је много касније.

1983. Џули

Далеко бољи пласман имао је две године касније Милан Поповић, уметнички Данијел Поповић са песмом Џули коју је сам писао.

Син Црногорца и Белгијанке био је један од ретких победника ТВ Титоград, како се тада звала црногорски главни град, данашња Подгорица.

На квалификационом домаћем такмичењу, где су учествовали представници свих република и покрајина у Југославији, такозваној Југовизији успео је да победи и тада неприкосновену звезду Лепу Брену.

У Минхену, на евровизијском такмичењу које је те године први пут емитовано и у далекој Аустралији, пратеће вокале су му певале сестре Изолда и Елеонора Баруџија у жутим лепршавим сукњицама.

Освојили су високо 4. место.

Све до 1989. године и групе Рива која је победила на Евровизији, био је то најбољи пласман Југославије на овом такмичењу.

Данијелов успех четири године касније поновила је загребачка група Нови фосили.

Енглеска верзија ове песме о летњој љубави са туристкињом и језичким баријерама била је врло успешна и слушана у више европских земаља.

Како је певач испричао недавно у једном интервјуу, Џули је заиста постојала.

- Била је једна девојка на мору, звала се Ангела Басеврал, звао сам је Џули - рекао је.

1986. Жељо моја

Хрватска певачица Дорис Драговић, чије је право име Доротеа Драговић Будимир, наступила је 1986. у раскошној белој хаљини у норвешком Бергену.

Хит Жељо моја био је само почетак њене певачке каријере која и даље траје.

На тој Евровизији, тријумфовала је досад најмлађа победница 13-годишња Белгијанка Сандра Ким, слагавши организаторе да има 15 година, а Драговић је заузела 11. место.

Претходне 1985, Југославија није имала представника јер се такмичење одржавало 4. маја на годишњицу смрти југословенског председника Јосипа Броза Тита.

Драговић је представљала и независну Хрватску 1999. са још једним великим хитом Марија Магдалена.

Како је недавно изјавила, Евровизија није што је некад била, јер се данас такмичари више баве "спектаклом и презентацијом".

- У моје време бавили смо се песмом и сва промишљања усмеравали према њој.

- Самим тиме био је то прави изазов за певача - рекла је за Стори.хр.

1987. Ја сам за плес

Југославија је на избору за Песму Евровизије у Белгији 1987. године послала песму која ће и деценијама касније бити хит.

Хрватски бенд Нови фосили певали су Ја сам за плес, уз покоји стих на енглеском језику на такмичењу у Бриселу у Белгији.

И они су заузели 4. место попут Данијела Поповића четири године раније.

Док је Сања Долежал певала о бистроу на мору и соковима, Џони Логан исписао је историју овог такмичења, други пут победивши као представник Ирске, најчешће евровизијске победнице.

Ирска је побеђивала чак седам пута и једина је земља која је тријумфовала три пута узастопно.

Песму Нових фосила је компоновао један од момака који су наступали у плавим сатенским сакоима - члан групе Рајко Дујмић.

Он је писао музику и следеће године за песму Роцк ме бабу бенда Рива, једине југословенске победнике на Евровизији.

1990. Хајде да лудујемо

Слично весела била је песма и Татјана Матејаш Камерон Тајчи Хајде да лудујемо која је једина наступала на домаћем терену у Загребу.

У розе хаљини и са фризуром налик на филмску диву Мерилин Монро, отпевала је ванременску песму.

Те 1990. у Европи је већ био пао Берлински зид, који је симболички делио Европу на два блока Исток и Запад, а за њим и комунизам као идеологија, док се Југославија нашла на прекретници куда да крене у тим новим околностима.

Политика је значајно обојила и победника Тото Котуњо је певао о уједињеној Европи у песми Инсиеме: 1992.

На крају гласања, Котуњо се полио водом због чега му је по лицу цурила фарба за косу, а Тајчи је завршила на седмом месту.

1991. Бразил

Претпоследњи наступ Југославије забележио је и претпоследњи резултат у историји.

Београдска певачица Драгана Шарић Беби Дол отпевала је песму са латино ритмом Бразил, у помало екстравагантној одећи, а освојила је свега један бод, од Малте.

Представљала је земљу која се распадала.

Да се пласира за Евровизију у Риму успела је на такмичењу у Сарајеву 9. марта, у време кад су у Београду одржани антирежимски протести, а власт извела тенкове на улице.

Неколико дана пре наступа у Италији почели су међунационални сукоби у хрватском Боровом Селу који ће бити увод у крвави распад Југославије.

Беби Дол је носила тај "терет" и била принуђена да на конференцији на којој је била "лудница" одговара на питања о политици, испричала је касније за Слободну Европу.

Пратеће вокале су, између осталих, певале сестре Ковач Александра и Кристина, касније чланице групе К2, врло популарне деведесетих у Србији.

Једини гори резултат за Југославију од овог 1991. забележио је Сабахудин Курт 1964. са нула бодова.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи