СЕЛИН ДИОН МУ ЈЕ НАЈВЕЋИ ОБОЖАВАЛАЦ: Светски шампион у хармоници Петар Марић на изложби Експо 2020. у Дубаију

В. Н.

07. 12. 2021. у 11:52

СРПСКУ културу и традиционалну музику на модеран начин, на Светској изложби у Дубаију, са два концерта, представио је маестро Петар Марић, осмоструки светски шампион у класичној, виртуозној и електронској хармоници и креативни амбасадор националне платформе Србија ствара.

СЕЛИН ДИОН МУ ЈЕ НАЈВЕЋИ ОБОЖАВАЛАЦ: Светски шампион у хармоници Петар Марић на изложби Експо 2020. у Дубаију

Фото промо

Мада има само 31 годину, Марићева музика изводи се широм света, од Аустралије до Америке, а највећу популарност достигао је у Кини. Први је српску хармонику увео у "Кенеди центар" у Вашингтону, а у првом реду му је седела - Селин Дион.

- Са хармоником сам се први пут срео као петогодишњак - каже нам Петар.

- Хармоника је изабрала мене, а не ја њу. Одскочна даска за светску каријеру била ми је победа на Светском купу у хармоници, 2006. у Норвешкој. Школовао сам се у Београду, а потом у Паризу, где сам наставио професионално усавршавање код најпознатијих и најутицајнијих професора у свету хармонике, попут Фредерика Дешама.

Марић изводи велики број виртуозних композиција из жанра варијете музике, међу којима су нумере из различитих земаља и различитих стилова, што омогућава младом уметнику да публици покаже сву привлачност и бескрајне могућности хармонике као инструмента.

Његов репертоар нуди, поред класичне и варијете музике, и електронску хармонику, чији ће звук бити све присутнији у будућности. Програм са којим је синоћ представио Србију у Дубаију, носи назив "У хармоници је све", а данас ће га извести и у башти Павиљона Србије на Експо 2020.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара