ОДЛАЗАК МЛАЂЕ НИКОЛИЋА: Преминуо композитор и текстописац бројних хитова народне музике

Novosti online

27. 10. 2021. у 07:47

У НЕДЕЉУ, 24. октобра 2021. преминуо је текстописац и композитор Младен Млађа Николић.

ОДЛАЗАК МЛАЂЕ НИКОЛИЋА: Преминуо композитор и текстописац бројних хитова народне музике

Фото: Твитер

Млађа је између осталог написао "Још ме пеку сузе твоје", "Устај, сине, устај, рано моја", "Око Ниша киша".....

- Љуба Ђуровић је богомдан за један овакав сентиш. Песма се такорећи није ни завртела, а Љубо је преминуо у својој тридесетој години. Нисам могао да га прежалим, а нисам ни био свестан какав сам хит написао - причао је Млађа Николић у Музичкој апотеци.

- Љубо је ту песму донео најлепше на свету, а мој композитор Аца Степић је на моје стихове написао мелодију и аранжман испред свог времена. Све се то слило у једно безвременско остварење, то је у 21. веку моја убедљиво најслушанија песма.

Почетком седамдесетих почео је Млађа и да компонује песме на своје стихове. Почео је и да открива неке нове певачке таленте.

- Некако сам се специјализовао за певаче са пригушеним и промуклим гласом, нисам преферирао грлату господу. Кад сам показао Радоју Барајевцу "Последње писмо", моју прву песму за Љубу Недељковића, упитао ме: "Имаш ли ти уши, где нађе овог булдога?". Само две године касније Љуба Недељковић је постао један од главних певача Радоја Барајевца.

- Ја сам открио и Миланчета Радосављевића и увео га у дискографију. Миланче је почетком седамдесетих био хармоникаш који је помало певао, а мој певач Миле Максимовић је хтео да га ангажује да му свира другу хармонику на плочи. Отишли смо у ресторан "Парк" у Железнику и договорили са Миланчетом да нам свира на плочи. Али, кад је Миланче почео да пева неке Буцине песме на својој хармоници, ја сам се смрзао. Снимио сам га на диктафон и однео снимак мом композитору Аци Степићу. И Аца се заледио кад је чуо Миланчета, понудио му прве песме на моје и Лакијеве стихове. Тако је Миланче ушао у дискографију као већ формиран мајстор у својој тридесет и некој години.

1979. написао је Млађа и "Устај, сине, устај, рано моја", једну од најслушанијих и најлепших свадбарских песама свих времена.

- Обраћао сам пажњу буквално на свако слово и реч у песми. У другој строфи ове свадбарске песме писало је: "Кад те мајка са цвећем закити, никад мајци лепши нећеш бити". Барајевац је на снимању избацио "са" и убацио "прва". Наизглед небитно и неприметно, али мења поенту. Никад нисам писао песме типа "Киша пада, а ја официр", без смисла и животне приче.

- Песмом "Устај, сине, устај, рано моја" желео сам да пресликам и овековичим свадбе које памтим у прашњавим сокацима мог родног Шиљаковца. Испало је да сам својим стиховима ушао на сваку свадбу.

Снимио је Млађа око 700 сентиша. Снимио је и десетине песама за легендарну Мицу Трофртаљку.

- Мица је крајем шездесетих направила чудо са песмом "Даворике дајке". Убрзо је постала само заборављена друмска певачица. Размишљао сам шта да јој напишем да је шокирам и вратим у живот. Отишао сам у њене Милићевце, али Мица је тражила паре унапред. Обезбедио сам јој и аванс од једне словеначке диско куће, обезбедио сам јој и песме које су је вратиле у живот: "И лабави уме да забави", "Хоће деда мало меда", "Дара Нијагара", "Мица кројачица"...

Млађини стихови су достојни најпробирљивије збирке љубавне поезије. Овај дипломирани машинац бавио се писањем успут и узгред, а оставио је полувековни траг у дискографији.

- Ја сам по струци машинац, стројар унутрашње пловидбе прве класе, што је чин у рангу капетана палубе брода и помоћник, официр и управитељ строја. Пловио сам Дунавом на највећим бродовима кроз Аустрију, Мађарску, Чешку, Молдавију, Румунију, Бугарску, Русију. До Русије сам допловио 49 пута! Најлепше песме написао сам на броду у тренуцима самоће и инспирације.

- У другој години средње школе пронашао сам у часопису "Чик" адресе певача и композитора. Окуражим се и прво одем код највећег, код Мије Крњевца. Крњевац ме несебично пошаље и код осталих композиторских великана - Буце, Барајевца, Аце Степића, Илије Спасојевића, Пере Танасијевића, Данила Живковића, Драгана Александрића, Микија Митровића. Тако сам од 1967. почео да пишем песме за све те мајсторе, а неколико година касније и да компонујем на своје стихове.

Неким певачима је написао прве, неким и највеће хитове у каријери: Љубомир Ђуровић "Још ме пеку сузе твоје", Зоран Калезић "Узалуд те тражим, узалуд те чекам", Жика Ивковић "Волиш ли ме исто као некад", Мишко Павић "Устај, сине, устај, рано моја", Мирослав Илић "Шта све нисам радио, чим се нисам сладио", Добривоје Топаловић "Воденичар", Шеки Турковић "Ноћас мајко обоје смо будни", Миланче Радосављевић "Ако другог волиш, не питај за мене", Милан Бабић "Сваког дана, сваке ноћи", Уснија Реџепова "Око Ниша киша", Снежана Ђуришић "Ја ноћас плакати нећу", Милена и Младен Петровић Космајац "Мој се драги свиђа мојој нани", Бранка Станарчић "Иде Миле путићем", Гвозден Радичевић "Што се правиш да ме не познајеш", Ангел Димов "Како ћу сузе да скријем", Миливоје Ђуришић "Теби ноћас даћу све", Александар Станојевић Бокан "Једна мајка свом се сину нада", Раћа Радојичић "Расли смо под истим кровом", Петар Грубић "Повратак из армије", Љуба Недељковић "Последње писмо", Стојан Марковић "Срешћемо се када се не надаш", Роса Османовић "Сам опет срећна жена"...

- Поносан сам на сваку песму коју сам написао и снимио. Ако се песма не свиди мени, нисам је давао ни другоме. Е сад, кад песма постане хит, кад певач постане звезда, он каже: "А сад она моја песма". Певач само изводи оно што смо ми текстописци написали. Ни композитор који напише мелодију на моје стихове не може да каже "она моја песма". Свака песма је у ствари "наша", дело више људи. Ја сам ударио темељ, композитор је дозидао, а певач ударио фасаду.

(Телеграф.рс)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)