ТОМА БИ ТРИ ПУТА ПОГЛЕДАО ФИЛМ О СЕБИ: Менаџер Бане Обрадовић, за "Новости", пред 30. годишњицу смрти легендарног певача

М. Ћунковић

28. 09. 2021. у 10:33

ВЕЛИКИ Тома Здравковић је у последње време, више него икад од свог одласка 1991, тема свакодневних разговора, сећања, евоцирања успомена.

ТОМА БИ ТРИ ПУТА ПОГЛЕДАО ФИЛМ О СЕБИ: Менаџер Бане Обрадовић, за Новости, пред 30. годишњицу смрти  легендарног певача

Фото В. Данилов

Није ни чудо, јер је филм назван његовим именом у веома кратком периоду постао велики биоскопски хит у Србији и региону. Претпремијерна приказивања у Сарајеву и Нишу била су сјајна увертира у величанствену београдску премијеру у Сава центру, 15. септембра. По овацијама публике, по таласима аплауза које је добила ауторска екипа кад се поклонила, било је јасно да смо добили још један велики домаћи филм у 21. веку, попут "Монтевидеа" или "Зоне Замфирове".

Стога, није ни чудо да осмех са лица не скида чувени естрадни менаџер Бане Обрадовић, у последњих 10 година заштитник лика и дела Томе Здравковића. Бане, годинама је познато, све ради срцем, па су га емоције водиле и да иницира снимање филма и серије о Томи.

УМЕТНИК Тома Здравковић са оркестром Аце Степића, Фото Архива "Новости"

Филм је одмах почео да обара рекорде посећености. Да пребаци цифру од 100.000 посетилаца, било му је потребно само седам дана, иако, како Бане каже, на многим местима где се приказује, епидемиолошке мере морају да се поштују.

- Очекивао сам велику посећеност, веровао сам у овај пројекат - каже Обрадовић за "Новости", не скривајући срећу.

- Дуго сам Жељку Јоксимовићу говорио и на неки начин усмеравао га да треба да се сними филм о Томи. То је обично било у колима када путујемо на неки концерт, или чекамо полетање авиона, док једног дана није рекао: "Добра је то идеја". Позвао је Драгана Бјелогрлића и кренуло је. Био сам на премијерама где је била цела глумачка екипа - у Сарајеву, Нишу, Београду, Бањалуци. Филм је свуда изузетно прихваћен, са хиљадама људи у публици. Плакало се, смејало, коментарисало "ово је врх", као што и јесте, тражила се карта више. У публици су и старије и млађе генерације, баш као што и сви воле Томине песме.

ПРИЈАТЕЉСТВО Томина удовица Гоца и Бане Обрадовић, Фото Пиватна архива

Упитан шта мисли, како би сам Тома реаговао да може да види филм о себи, Бане без двоумљења каже:

- Он би га гледао три пута, са пажњом, свих два сата и 20 минута, колико траје. Био би, сигурно, највише задовољан собом, то јест, Миланом Марићем, који је ушао у лик и изнео га на најбољи могући начин. Милан је обезбедио личну карту каријере.

Обрадовић као највећи квалитет филма истиче читаву палету емоција, и добро осмишљену радњу.

- Испред свега стоје Жељко Јоксимовић, Драган Бјелогрлић, Милан Марић, Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, као и сви остали глумци, заједно са целом екипом, ангажованом на снимању филма. Такође, и Ацо Пејовић, који је маестрално позајмио глас главном глумцу.

Доста тога је урађено око Томе Здравковића, откада је Бане заштитник његовог лика и дела.

- Или сам иницирао, или организовао, или био суорганизатор, па је тако подигнута биста Томи у природној величини у Лесковцу, као и спомен-чесма у Печењевцима, где је живео у младости. Постављена је спомен-плоча на згради где је живео, објављена књига "68 неиспричаних прича", направљено вино "Тома Здравковић", организован концерт сећања у "Штарк арени". Већ 10 година се сваког 30. септембра даје помен Томи на Централном гробљу у Београду, снимљен је филм и серија. Све то се дешава захваљујући поверењу и доброј сарадњи породице Здравковић - удовице Гордане, сина Александра и ћерке Жаклине.

САРАЂИВАО СА ПЕВАЧИМА ИЗ ФИЛМА

ОБРАДОВИЋЕВЕ импресије и савети су, сигурно, имали битну улогу током снимања филма, јер је Бане, током деценија рада на естради, доста сарађивао са појединим ликовима из "Томе".

- Организовао сам велике концерте Зорану Калезићу, Лепи Лукић, Тозовцу - подсећа за наш лист менаџер.

- Радио сам са Новицом Здравковићем, организовао највеће концерте Аци Пејовићу у каријери, а ту је и 21 година успешне сарадње са Жељком Јоксимовићем.

ЧЕТВРТАК У ЗНАКУ ТОМЕ

У ЧЕТВРТАК, 30. септембра, следи обележавање још једне, сада округле, 30. годишњице од смрти Томе Здравковића. Цео дан ће, овога пута, бити у знаку покојног великана. Помен ће бити одржан у подне, на Централном гробљу у Београду. У Лесковцу у 18 часова биће положено цвеће код бисте, а два сата касније следи премијера филма у том граду. На свим местима присуствоваће породица, глумачка екипа, колеге и пријатељи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)