ЈЕДИНО БРИЖИТ БАРДО НИСАМ ФОТОГРАФИСАО: Први југословенски папарацо Јадран Лазић о изложби фотографија и монографији о пола века рада

В. ПАНТЕЛИЋ

27. 09. 2021. у 11:27

ПОЛА века каријере сплитски фотограф Јадран Лазић (69), први југословенски папарацо како су га звали, преточио је у изложбу фотографија славних личности, која се до 2. октобра може погледати у београдској галерији "Арте", али и луксузну монографију "Јадран Лазић: 50 година фотографије".

ЈЕДИНО БРИЖИТ БАРДО НИСАМ ФОТОГРАФИСАО: Први југословенски папарацо Јадран Лазић о изложби фотографија и монографији о пола века рада

Фото В. Данилов

Изложбу су, пре Београђана, видели становници Брача, Шибеника, Сплита, Хвара, Виса, Сарајева и Црне Горе, а у децембру ће гостовати у Љубљани. На монографији у два тома се није штедело, али није доступна свачијем џепу, обично издање кошта 300 евра, а луксузно чак 550 евра. На њеним страницама налазе се неке од највећих филмских и музичких звезда 20. века, државници, али и репортажне фотографије рата између Ирака и Ирана.

Пред Лазићевим објективом стајали су Шон Конери, Дејвид Боуви, Орсон Велс, Пеле, Роберт де Ниро, Ентони Квин, Марлон Брандо, Ракел Велч, Пол Макартни, Силвестер Сталоне, Бригит Нилсен... За "Новости" каже да је долазио до свих које је желео да фотографише, једино није успео да дође до Брижит Бардо. Врата француске агенције СИПА прес отвориле су му фотографије Шарлоте Ремплинг, звезде филма "Ноћни портир", која му је позирала у једном париском хотелу. Милу Јововић је убедио да му позира у топлесу у кади, када је већ била афирмисана као модел. Са Џоди Фостер је шетао по Сплиту.

- Никада нисам био прави папарацо - каже Лазић за наш лист. - Све звезде бих прво питао да ли смем да их фотографишем. Већина би пристајала, а оне које сам сликао без дозволе, одлично су знале шта раде. Као, беже од мене, али ми оставе довољно простора да их сликам. Џоди Фостер сам упознао у Паризу 1977. и спријатељили смо се. Чак је постала фотограф моје агенције, а ја сам био њен фотограф. У то време стигао ми је позив за војску, а како ми је пасош истицао, било је или да дезертирам или да одем на одслужење војног рока. Како ми је отац био војно лице, није било говора о дезертирању. Џоди није могла да верује да ћу се вратити тек после 18 месеци. Вратио сам се у Југославију, а она је прекинула снимање филма и дошла у Сплит, а после смо били још седам дана на Хвару.

Као једини страни фотограф на сахрани руског политичара Леонида Брежњева 1982. Лазић је имао светску ексклузиву. Кажу да је од тог хонорара купио кућу на Хвару, где проводи шест месеци годишње.

- Није баш да сам купио кућу, мало су надували причу, али је тачно да сам највећи хонорар добио за фотографије са сахране Брежњева. Совјетски Савез је у то време био иза гвоздене завесе, нико није могао да дође од страних фотографа. Захваљујући југословенском пасошу, ушао сам у Совјетски Савез и направио ексклузивне фотографије са сахране које су тражили све светске новине и часописи.

Ипак, највреднија слика, открива нам Јадран, је портрет Дејвида Боувија, који је у Америци продат за 25.000 долара. Био је и званични фотограф на венчању Чака Нориса. Укупно је зарадио 100.000 долара, све од европских магазина који су објавили репортажу са свадбе. Са Чаком после тога више није радио, али му је драго да чује сваки виц о његовим супермоћима.

- Велике звезде, попут Шона Конерија су били најједноставнији људи - прича нам Лазић. - Све је могло са њима. Најтеже за сарадњу, али само у фази припреме, док не почне снимање, биле су ми Феј Данавеј, Џилијан Андерсон и Шенон Доерти. Спријатељио сам се са Жан-Клод ван Дамом, са покојним Ларијем Хагманом (Џеј Ар из "Даласа"), са Џоди Фостер, са Трејси Бингам из "Чувара плаже", са Џилијан из "Досијеа Икс"... Упознаш се, дружиш мало, а после свако оде својим путем.

Лазић констатује да фотографија за магазине, којом се он бавио, више не постоји. За то је крив интернет, али и друштвене мреже. Магазини су угашени, оно мало што је остало нема велики тираж, па звезде више немају потребе да се сликају за часописе, који су им некада били једина комуникација са обожаваоцима. Данас звезде на инстаграм-профилима имају милионе пратилаца. Ти пратиоци су некада били читаоци.

- Кад се осврнем унатраг, само сам радио свој посао који сам волео и уживао у њему - вели Лазић. - Нисам у пензији и нећу никад ни отићи, јер ако одеш у пензију, онда си потписао уговор са смрћу. Ја увек нешто радим.

ПРОШИРИО КЊИГУ ЗБОГ ЛОЛЕ

НА питање да ли је пијанисткиња Лола Астанова намерно или случајно на изложби представљена са највише фотографија, Лазић нам одговара:

- Ње има мало више јер ми се специјално свиђа. Прошлог лета ми је књига већ била преломљена, када сам био код пријатеља на ручку, чија нам је мама спремила зубаца на жару. Он је, иначе, директор ВТА турнира у Болу на Брачу и рекао ми је да је недавно била Лола Астанова и да је снимила спот на Златном рту, који је имао четири милиона прегледа. Нисам имао појма ко је Лола док ми пријатељ није показао њен "Инстаграм". Јаооооо, кад сам је видео, одмах сам тражио контакт и рекао да морам да је сликам. Послао сам мејл њеном менаџеру и у прилогу преломљену књигу, напоменувши да бих је због Лоле проширио. Када су видели ко је све у монографији, наравно да су пристали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)