НАЈБОЉА МУЗИКА ЗА ЈОШ НЕСНИМЉЕНИ ФИЛМ: Књижевник и адвокат Ђорђе Сибиновић представио први албум "Устанак"

М. Ћунковић

23. 09. 2021. у 22:36

ЂОРЂЕ Сибиновић је, као књижевник, и те како познат љубитељима писане речи, бави се и адвокатуром, али је пожелео да се креативно изрази и у свету музике.

НАЈБОЉА МУЗИКА ЗА ЈОШ НЕСНИМЉЕНИ ФИЛМ: Књижевник и адвокат Ђорђе Сибиновић представио први албум Устанак

Фото В. Данилов

Пре скоро годину дана објавио је дебитантски албум "Устанак" (ПГП РТС), који је тек у четвртак промовисан у Клубу РТС у Београду, због пандемије короне. На албуму је девет инструменталних тема. Као полазна тачка узета је гитара, али се стилски "шарало" кроз разне жанрове. Ђорђе Сибиновић је истакао да је "језик његова домовина", али...

- Мислим да не постоји ниједно биће на планети које језиком можемо да убедимо да му се свиди музика - сликовито ће аутор.

- Музика је сасвим други однос према доживљају света. Ми смо покушали да од ње направимо језик, не знам колико смо у томе успели. Кроз лингвистички трик претварања глагола у именицу, кажем да треба устати у свој живот, а кад неко устане, он је устаник. Не као "Устанак" Боба Марлија, не ни као Карађорђев устанак, да се бије и убија, него да се у себи убије оно што вуче уназад и што нам, уместо инфекције короном, доноси инфекцију инерције. Да останемо онакви какви смо били - то од нас хоће ђаво. Креација и уметнички таленти хоће да кренемо напред. Да будемо бољи и другачији од себе, а не од неког другог ко је правио инструменталну музику пре него што сам то ја покушао.

Таква врста музике, вели Сибиновић, теже налази пут до срца и уха слушаоца, јер је "намењена данима жалости, а не данима радости".

- Кад бих знао да певам, макар као Џони Штулић, ако не као Здравко Чолић, ја бих сигурно певао своје речи.

Ђорђе је најавио рад на наставку албума "Устанак", под именом "Порекло". То ће бити музика за филм "Родитељи", који ће се снимати по његовом сценарију, на основу истоименог романа.

- Један изузетно важан човек у српској култури је за "Устанак" рекао је да је ово најбоља музика за филм који још није снимљен - задовољно је додао Сибиновић.

КВАЛИТЕТ НАЂЕ ПУТ КАО ВОДА

ПУНОГ срца, директор ПГП РТС Владимир Граић је истакао да је Сибиновићев музички првенац сјајан.

- Важи она чувена фама "Шта издајеш те инструментале, ко ће то да слуша" - рекао је Граић.

- Није, међутим, тако. Кад је нешто квалитетно, нађе свој пут, као вода. Можда не буде промптно, већ са одложеним деловањем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)