ИМАЛА ЈЕ ОСЕЋАЈ ДА ПРЕПОЗНА ТРЕНУТАК И АМБИЈЕНТ: Слађана и Марина су уз “Ау, ау” заједно кренуле ка звездама

М. Ћ.

23. 09. 2021. у 11:14

РАНА, она најславнија фаза каријере Слађане Милошевић и те како је повезана са стваралаштвом Марине Туцаковић. Преминула ауторка написала је текст за први Слађанин хит "Ау, ау" (1977), а касније су се нанизале "Симпатија", "Рецепт за љубав", "Горим од жеље да убијем ноћ", "Секси дама", "Моја чудна путовања"...

ИМАЛА ЈЕ ОСЕЋАЈ ДА ПРЕПОЗНА ТРЕНУТАК И АМБИЈЕНТ: Слађана и Марина су уз “Ау, ау” заједно кренуле ка звездама

Фото АТА Images

- "Ау, ау" је био балкански хит, певао се на стадионима - истиче за "Новости", Слађана.

- Нешто ново што се догодило у нашој музици, јер приказује облик слободе који је био нечувен за ондашњи систем. Марина је неколико деценија била моја најбоља другарица. Она и ја смо претходно сарађивале са групом "Даг", тада смо први пут контактирале. Ја сам компоновала музику за "Ау, ау", урадила сам и текст. Написала сам га, међутим, неспретно, и онда сам схватила да, окрећући толико речи, не могу да дођем до решења. Обратила сам јој се пријатељски, да видим да ли она има неку идеју. Дала је тако питак текст, који се тако лепо уклапао са нотама, фразама, ритмиком, а то је био један од њених значајних талената.

Умела је на готове композиције да напише текстове, као и обрнуто.

Слађана истиче Маринин осећај за људску емоцију и душу.

- Успевала је да веома брзо очита психолошку матрицу човека с којим је радила. Гледала сам то кроз многе певаче са којима је сарађивала. Улазила је у њихову суштину, и правила текстове као да су ауторски, што је код нас реткост. Врло мало певача изводи ауторску музику.

Подсећа Милошевићева да је следећи текст Туцаковићеве био за највећи хит "Мирзиног јата", песму "Апсолутно твој".

- Уследиле су, за мене, "Симпатија", "Секси дама", а онда је хтела да, после "Секси даме", снимимо "Љуљај ме нежно". Замолила је Оливера Мандића да напише музику. Чак ако слушате те две композиције, видећете да је исти ритам, манир. Схватила сам, међутим, да је превише приче о таквом профилу жене. Марина је наставила путем "Секси даме" која је, ипак, била моја, јер сам ја била тако виђена у јавности. Секси дама је постала узор свим певачицама, до данашњих дана, с тим што су ове друге певачице, нажалост, изокренуле значење. Постала је лутка, објекат мушког обожавања, користе је мушкарци за своје финансијске потребе. То ми се већ није допадало, и није ми се свидело што је Марина у томе учествовала, али, с обзиром на то да је повод врло тужан, можда није лепо да критикујем.

Туцаковићева је, вели још Слађана, имала савршену комуникацију са стварношћу у којој смо живели, са тренутком и амбијентом.

- Умела је да пронађе компромис, границу прихватљиве провокације, што сам и ја научила, али, временом. Она је то савршено погађала. Једноставно, знала је шта у том моменту треба учинити, и то је до последњег тренутка умела да искористи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)