МИШО, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ: Рибља Чорба свирала у част преминулог Алексића на Ташмајдану, његова ћерка упутила потресне речи публици

М. Ћунковић

17. 08. 2021. у 15:19 >> 15:19

ТУГА и неверица, и после осам и по месеци од изненадног, пребрзог одласка басисте, једног од оснивача "Рибље чорбе" Мише Алексића, који је преминуо од последица короне, 29. новембра 2020.

МИШО, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ: Рибља Чорба свирала у част преминулог Алексића на Ташмајдану, његова ћерка упутила потресне речи публици

Фото: АТА Имагес

Подршка, громогласна, бенду који је, после свега, смогао снаге да настави даље. Радост, што се поново пева из свег гласа на концертима. Силне су се емоције усковитлале синоћ изнад Ташмајдана, где је "Чорба", заједно са гостима, пред 8.000 обожавалаца свирала најемотивнији концерт у 43 године дугој каријери. Баш дан после бендовског рођендана. Баш на дан када би Миша 68 лета напунио.

Рокенрол као стил и начин живота

Ћерка покојног Мише, Мина, на почетку концерта прочитала је кратак одломак из његове аутобиографије.

- У животу мога оца било је лепих тренутака, али и ружних и оних тешких. Било је доста тога. Уосталом, рокенрол као стил и начин живота не би био тако диван да не садржи оно што данас називамо лудило. Кад кажем музика - мислим на рокенрол, а тај рокенрол је мој живот. Хвала вам што сте дошли да пре свега прославимо Мишин рођендан и то у његовом духу, како је највише волео - у стиху рокенрола. Уз његов бенд "Рибљу чорбу", кумове, колеге и уз вас његове највољеније фанове. Хоћу да будете довољно гласни, да певамо и скачемо да нас Миша чује. Срећан рођендан, тата. Волимо те, ово је за тебе - рекла је Мина, и захвалила се публици.

Трагичан повод је довео до тога да синоћњи концерт, јасно конципиран у три дела, буде један од садржајно најинтересантнијих, бар у последњих 30 година рада бенда. Основу су чиниле песме које је Миша компоновао - што сам, што заједно са неким од чланова групе. Увод - више него ефектан. Уз наснимљен звук гудача на почетку, бенд је жестоку вожњу започео прашећи "Убијају рокенрол", нумеру која отвара актуелни албум "Да тебе није". У наставку - "Ја ратујем сам", "Кажи, ко те љуби док сам ја на стражи", "Одлазак у град", "Прича о Жики Живцу", "Целу ноћ те сањам", "Луд 100 посто", "Превара"" Тек понешто што је у редовном репертоару, а толико тога што није свирано још од почетка деведесетих, или чак и дуже. "Певач" са "Нојеве барке" - никада до синоћ. А песма "Две гитаре", последња коју је Миша компоновао, за нови албум, премијерно изведена ове вечери, измамила је снажан аплауз и сузе. Како и не би, када, после Алексићевог одласка, Борини стихови "Не трошите џабе паре, нисам тол'ко важан лик, укрстите две гитаре, нек' то буде споменик" добијају дубоко потресну ноту.

На ред су дошли гости, један за другим. На бину се прво попео Никола Чутурило Чутура, бивши члан "Чорбе", па са својим другарима извео "Звезду поткровља и сутерена", и баладу "Сутра ме пробуди", коју је компоновао. Уједно је подсетио да га је, давних дана, управо Миша довео у "Чорбу" и тако пресудно утицао на његов пут. Великани "ЈУ групе", Драги и Жика Јелић, обогатили су "Амстердам", најпознатију Алексићеву композицију, као и "Свирао је Дејвид Боуви", по први пут украшену гитарском соло деоницом. Оде Миша баш на дан кад је "ЈУ група" обележавала 50 година рада" Ђулету Ван Гогу су сјајно легле "Остаћу слободан" и "Рокенрол за кућни савет". На његову жељу, погашена су светла, а попаљени мобилни телефони уперени ка небу. Низ гостију завршио је још један бивши члан бенда, Момчило Бајагић Бајага. Извео је комплетно своју "Кад ходаш", а "Добро јутро", оно "Чорбино", увек има посебан шмек баш ту, уз цркву Светог Марка.

СТАНКОВИЋ ДОСТОЈАН НАСЛЕДНИК

Да је Миша незамењив, то је свима јасно. Не само као музичар, аутор и један од оснивача бенда, већ и у људском смислу, али и у организационом. Био је, кроз све ове деценије десна рука Бори Ђорђевићу. Мора се, међутим, истаћи да је Алексић достојног наследника на позорници добио у Ивану Станковићу, дугогодишњем бинском техничару бенда. Звучно, али и сценски, појавно, Станковић одлично функционише са остатком групе. Кроз године, помажући им, упознао је како "дишу" сви у бенду, и то сада, кад је, стицајем околности, доспео у први план, у пуној мери користи. Чак је овације добио.

Изненађењима није био крај. Уследила је, потпуно ненајављено, још једна нова песма, дубоко емотивна "Очи нашег пса", и тек онда, низ хитова незаобилазних у финишу. Ниједан концерт "Чорбе", па ни овај, наравно, није могао да прође без "Када падне ноћ", "Анђела",  "Ђубрета", "Кад сам био млад"" Снажније и гласније од свега, међутим, чули су се аплаузи и скандирања Миши Алексићу. Да је заувек вољен и да никад неће бити заборављен, јучерашњи концерт је несумњиво потврдио. Сав приход са Ташмајдана иде у корист његове породице - супруге Јасмине и ћерке Мине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)