СУДБИНА ГОРА НЕГО У ФИЛМУ: Одглумио је Пинкија за Оскара, а уместо славе умро је мистериозном смрћу са само 19 година!(ВИДЕО)

Novosti online

23. 07. 2021. у 23:36

ДУШАН Пекић је био млад глумац који се прославио тумачећи главну улогу у филму Срђана Драгојевића "Ране".

СУДБИНА ГОРА НЕГО У ФИЛМУ: Одглумио је Пинкија за Оскара, а уместо славе умро је мистериозном смрћу са само 19 година!(ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube

Он и Милан Марић су са свега 15 година одиграли роле Пинкија и Швабе и тако исписале нове странице историје домаћег филма и постали праве звезде крајем деведесетих година. Ипак, попут његовог јунака у "Ранама", Пекић је имао кратак бљесак и бруталан крај у стварном животу такође.

Душан је био један од више хиљада младића који су одрастали у Београду у најтеже време и један од оних који су имали пут ка изласку. Срећном околношћу продуценти филма "Ране" приметили су га једном приликом у Земуну и саветовали тада петнаестогодишњем момку да се пријави за аудицију. Душан је прихватио, појавио се и наравно показао велики таленат уз одушевљење Драгојевића и екипе. Прилика коју је добио у раду на том филму није била само значајна због глумачког пробијања, већ и због искустава које је том приликом покупио.

Неке сцене из "Рана" су снимане у Грчкој и то је била прва прилика за Душана да изађе из земље и види мало другачију атмосферу од ондашњег београдског сивила. По завршетку приче са својим филмским дебијем, желео је да упише Факултет драмских уметности и да ради на себи, у циљу да постане професионални глумац. До тога, нажалост, никада није дошло.

"Пинки" је након вртоглавог старта каријере морао да одради дуг према држави и 2000. године је отишао на одслужење војног рока у Краљево. У ноћи између 26. и 27. марта тада 19-огодишњи Душан Пекић преминуо је у војној касарни, а узрок смрти до дана данашњег није утврђен. Гласине постоје да је превелика доза одређене дроге била фатална за Душана, а они који су га боље познавали тврде да је чак био угушен у сну. Истина вероватно никад неће бити откривена.

Постоји неизмеран број случајева да извођачи доживе судбину својих ликова у стварном животу, случај познат кад "лифе имитатес арт" или у преводу "живот имитира уметност". Ово је онај када је живот био посебно немилосрдан. Душан Пекић као талентован и жесток момак са београдског асфалта могао је да исплива из ужаса у којем је живео у најсуморнијој деценији наше земље. Могао је да искористи Пинкија као сламку за спас, као излаз. Али два момка, један стваран, други фиктиван, су се превише везали један за другог и уместо да буде обрнуто Пинки је Душана повукао са собом.

На крају као посебно горак остаје Пинкијев опроштајни монолог са краја "Рана" и реченица која наставља да одзванја у ушима сваког гледаоца дуго након одгледаног филма: "Све ми се чини, рођаци, да сам ипак прошао боље од вас."

(Стил Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)