ПЕТ ОДСТО ПОВЕЋАЊЕ ИЗНОСА ЗА ПЛАТЕ: Добре вести за запослене у образовању, науци и култури у Републици Српској

С.М.

12. 05. 2021. у 13:55

ИЗНОС средстава намењених за плате запосленима у области образовања, науке и културе, који се финансирају из буџета Републике Српске требало би да буде повећан за пет одсто, а у наредним данима треба да се договоре конкретни обрачуни, поручено је након састанка ресорних министара и представника Синдиката образовања, науке и културе.

ПЕТ ОДСТО ПОВЕЋАЊЕ ИЗНОСА ЗА ПЛАТЕ: Добре вести за запослене у образовању, науци и култури у Републици Српској

Фото: Новости

Министар просвете и културе РС Наталија Тривић истакла је да би повећање од пет одсто, на постојећи буџет од 343 милиона КМ, који се издваја на годишњем нивоу за плате за запослене у основне и средње школе, ђачке домове, средњошколске центре и запослене у области културе, значило додатних 16 милиона КМ годишње.


-То је оквирни износ у који би представници синдиката и ресорних министарстава требало да укалкулишу повећање плата - рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.
Према њеним речима, важно је да је ово константан наставак рада Владе РС на повећању плата у просвети, те да је ово треће повећање плата у последње три године.
-Сматрам да су то добри стратешки правци Владе на добробит свих запослених у образовању - додала је Тривићева.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић изразио је велико задовољство што већ трећи пут за две и по године долази до повећања плата радницима у области високог образовања и студентског стандарда.
-Није лако у времену пандемије и глобалне кризе обезбедити нешто овако, али то показује способност саме Владе, али добру сарадњу са синдикатом. То ће се сигурно и наставити - рекао је Рајчевић.

Он је појаснио да је на састанку разговарано о самим принципима за повећање плата, те да се преговори настављају.
-Крећемо се у оквирима повећања до пет одсто у односу на издвајања за плате запослених у целокупном образовном сектору - рекао је Рајчевић.

Председник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић рекао је да се повећање односи на запослене у институцијама образовања, науке и културе, које се финансирају из буџета РС.

-Данас смо договорили одређене смернице и износе у оквиру којих треба да се крећемо. Синдикат је на том истом фону. Наш некакав захтјев је био да они радници који имају најмање плате добију процентуално највећи износ, а они радници који имају највеће плате, процентуално најмањи износ, односно да то повећање за све раднике буде 50 КМ - појаснио је Гњатић.

Он је додао да би то значило повећање средстава за плате за 17,5 милиона КМ на годишњем нивоу.
-Верујем да ћемо у наредним данима доћи до најбољих решења како би сви радници били задовољни. Оно што је најважније јесте да имамо повећање плата - нагласио је Гњатић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)