МОЖЕТЕ И ДА МЕ УХАПСИТЕ: Детаљи бурне седнице у Бањалуци, Станивуковић поручио - нећу да дозволим правно насиље! (ФОТО)

С. М.

30. 03. 2021. у 17:17

КАКО се и очекивало данашња седница Скупштина града Бањалука је обиловала жустрим расправама одборника и уз честе паузе.

МОЖЕТЕ И ДА МЕ УХАПСИТЕ: Детаљи бурне седнице у Бањалуци, Станивуковић поручио - нећу да дозволим правно насиље! (ФОТО)

Фото: А. Чавић

Свађа и различити ставови између одборника већине на челу са СНСД са једне стране и радоначелника Драшка Станивуковића и одборника опозиције са друге стране били су непремостиви и сендица је прекинута. Наставак је заказан за среду ујутро. Највећа препрека на седници билоје усаглашавање да ли су предложени амандмани на буџет града у складу са Пословником или не. Ове амандмане је предложила скупштинска већина на челу са СНСД и одоставила их је протеклог викенда.

Станивуковић је рекао да седам од десет амандмана није достављено на време те да зато не могу да се разматрају. Градоначелник Бањалуке тврди да нису достављени у складу са оним што је прописао Пословник о раду градског парламента.

С друге стране одборник СНСД Драгослав Топић је тражио да се Скупштина изјасни да ли је дошло до повреде Пословника.

У случају да одборници изгласају да није дошло до повреде Пословника амандмани остају на скупштини и постоји велика је шанса да ће добити зелено светло одборника јер СНСД са странкама са којима је у коалицији има већину. Тиме би Бањалука добила буџет са којим није сагласан градоначелник Драшко Станивуковић.

Градоначелник Станивуковић је на ово поручио да неће дозволити сутра да се настави Скупштина града ако изгласа да није дошло до повреде Пословника.

Фото: А. Чавић

Он каже да Члан 159. Пословника каже да се амандмани морају доставити најмање два радна дана пре седнице, а печати на документима доказују да су они достављени у суботу.

Станивуковић је додао да то показује да није испоштован Пословник. Он пита ако се једном такво понашање допусти шта је следеће.

- Ја ћу први својим телом бранити и нећу дозволити да се то деси и да се скупштина настави ако се усвоји да није било повреде Пословника. Може доћи полиција и могу ме ухапсити али нећу одустати. Ако то дозволимо зашто имамо Пословник - рекао је Станивуковић.

Додао је да се ради о правном насиљу које како каже неће дозволити.

– Сви амандмани који немају смисла и који спречавају град да извршава своје законске обавезе не долазе у обзир - навео је Станивуковић.

Фото: А. Чавић

 

Он је позвао другу страну да се усагласе сами са собом.

Председник Скупштине града Младен Илић(СНСД) је рекао да је већина у градском парламенту нагласила градоначелнику да ће доставити амандмане протеклог викенда.

– Ми смо најавили да ћемо тај дан доставити амандмане управо да не буде оваквих проблема. Тражили смо и да на тај дан буде неко присутан и градоначелник је испоштовао скупштинску већину и особа је јасно преузела и потписала те амандмане. Као што видимо то је главни проблем око кога се вртимо неколико сати. Од секретара Скупштине ћу тражити тумачење свих потребних закона и да видимо да ли је могуће да се узме у обзир субота као дан на којем се могу доставити амандмани – навео је Илић.

Фото: А. Чавић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)