КАТАНАЦ НА ПЕТ ШКОЛА: На подручју Српца од последњег рата до данас велики пад броја ученика, прошле јесени уписано укупно 159 ђака првака

О. НИКИЧЕВИЋ

01. 02. 2021. у 06:08

НА подручју Општине Србац све је мање ђака! У три централне школе, у Српцу, Ситнешима и Разбоју, и 15 подручних школа прошле јесени уписано је свега 159 првачића.

КАТАНАЦ НА ПЕТ ШКОЛА: На подручју Српца од последњег рата до данас велики пад броја ученика, прошле јесени уписано укупно 159 ђака првака

Централна ОШ Србац / Фото О. Н.

То је наведено у Извештају ресорног општинског одељења о упису ученика у прве разреде основних и средњих школа у школској 2020/21. години, који се пред одборницима нашао на јануарском заседању СО Србац.

Само у централној ОШ "Јован Јовановић Змај" у Српцу забележен је раст уписа првака од 15 одсто, док је у осталим школама на терену регистрован пад за око 20 одсто. Тако, примера ради, ниједно дете није уписано у подручним школама у Пријебљезима и Доњој Лепеници, а само по један ђак кренуо је на наставу у Старом Мартинцу, Горњој Лепеници, Горњим Срђевићима и Лилићу.

Према подацима општинског Одељења за привреду и друштвене делатности, од завршетка рата у БиХ до данас, због пада броја ученика, затворене су подручне школе у Влакници, Бардачи, Доњим Срђевићима, Илићанима, а од ове године и у Доњој Лепеници.

- Када се упореде пописи становништва у БиХ из 1991. и 2013. године, видљиво је да је 1991. у свим основним школама на подручју Српца било 2.238, а 2013. године 1.463 ученика, што је мање за 775 ђака или око 25 одељења - каже начелник овог одељења Марко Михољчић и додаје да је слична ситуација у средњим школама, где је број ученика у овом периоду са 706 пао на 506 ученика.

Локална власт у Српцу у последње четири године одлучно је кренула са увођењем стимулативних мера из области пронаталитетне политике, како би млади брачни парови рађали више деце.

Отац петоро деце из србачког села Доња Лепеница Бране Татић (54) има занимљив предлог како подићи наталитет.

Седмочлана породица Татић

- Након последњег рата у БиХ буквално је експлодирала станоградња у свим градовима где људи са села купују станове за своју децу. У становима са 50 до 70 квадрата млади брачни парови, и поред најбоље воље, немају услова за подизање више од троје деце - каже Татић.

У оваквој ситуацији, додаје, излаз је у развоју села у којима млади људи уз подршку државе могу подизати простране куће са великим двориштима где се деца могу играти и расти. Татић додаје да је то уочио на Западу, где у центрима градова скоро да нема стамбеног простора, али зато има у околини где ничу простране куће са зеленилом.

ПОМОЋ ПОРОДИЦАМА

Од најважнијих мера у оштини истичу исплату једнократне новчане помоћи за прво и друго дете од 250 КМ, треће дете 400, четврто 600 и за пето и свако наредно дете по 1.000 КМ.

- За суфинансирање трошкова једне вештачке оплодње исплаћујемо по 2.000 КМ, за породице са четворо и више деце месечно издвајамо по 100 КМ, а младим брачним паровима за куповину плаца за градњу куће обезбеђујемо по 2.000 КМ - каже начелник Српца Млађан Драгосављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)