УРАДИЛИ ОКО 100.000 ТЕСТОВА: Микробиолози Српске дали велики допринос у борби са вирусом корона

С. МИШЉЕНОВИЋ

23. 01. 2021. у 08:38

УРАДИЛИ ОКО 100.000 ТЕСТОВА: Микробиолози Српске дали велики допринос у борби са вирусом корона

Микробиолози у послу / Фото Новости

МИКРОБИОЛОЗИ већ годину дана, свакодневно, воде битку са опасним вирусом корона. Иза сваког извештаја о оболелима и здравима у РС, а који се чека с нестрпљењем сваки дан, стоје стотине непроспаваних ноћи запослених у лабораторијама. Посао микробиолога је дошао у жижу јавности, јер су пацијентима и грађанима давали важне информације о њиховом здравственом стању.

- Узнемирени и изложени притиску медија који су често давали опречне информације, грађани су тражили помоћ од нас у виду што бржег завршетка анализа и достављања резултата - каже др Пава Димитријевић, начелник Службе за микробиологију у Институту за јавно здравство РС.

Како су се мењале дефиниције и мере европских и светских здравствених ауторитета, тако су се и они прилагођавали томе у свом раду.

- Ми смо PCR методу увели пре 10 година у време пандемије грипа. Кроз "Пројекат грипа", добили смо тада најсавременију опрему за RТ - PCR методу, прошли обуке у различитим лабораторијама у Европи и Америци и урадили велики број анализа. Једном годишње имали смо проверу контроле квалитета са лабораторијама СЗО које смо пролазили без грешке - истиче др Димитријевић.

И онда почетком прошле године долази до појаве вируса корона.

- Од почетка марта, када смо почели са анализама на SARS-CоV-2, урадили смо више од 98.000 узорака брисева носа и ждрела - наводи др Димитријевић.

Каже да без обзира на спремност особља, велики посао их је дочекао у вези са набавком тестова и реагенаса за рад, заштитне опреме, обезбеђења услова рада.

- Све смо то успели да обезбедимо у веома кратком времену и нисмо прекидали рад ни због једног разлога, па ни због годишњих одмора и празника. У лабораторији нисмо имали ни заражених радника - додаје наша саговорница.

Особље лабораторије је врло брзо разумело шта су очекивања здравственог система. Формирани су тимови и обучен је додатан број радника из лабораторије који су уведени у посао, присећа се докторка.

- У тешким данима најважније је било задржати добру међусобну комуникацију. Кроз рад су се испољиле особине неких сарадника које пре нису долазиле до изражаја, као што су упорност, пожртвованост, одрицање, али и чињеница да понеко другачије реагује на стрес и да се теже уклапа и да није за "прву линију борбе". У свему овоме, свакако, трпеле су и њихове породице, посебно деца и старији - присећа се докторка.

МИКРООРГАНИЗМИ

ДОКТОРКА Пава Димитријевић каже да ова пандемија поново потврђује да се микроорганизми никако не смеју занемарити и да је веома важно предвиђати могуће неповољне епидемиолошке ситуације да би се спремно могле дочекати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)