МИЛОРАД ДОДИК РАСКРИНКАО АФЕРУ "ИКОНА": Украјинци се обрачунавају са мном због Крима!

Новости онлајн

17. 01. 2021. у 11:56

МИЛОРАД ДОДИК РАСКРИНКАО АФЕРУ ИКОНА: Украјинци се обрачунавају са мном због Крима!

Фото Новости

СРПСКИ члан и председавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да икона коју је поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову није припадала некој институцији Украјине или њиховој цркви, те сматра да се иза свега крије обрачун Украјинаца са њим због изјаве о Криму.

- Траже да вратимо икону, али не дају никакав доказ на основу чега то захтевају. Ако постоји било какав папир, извинићу се и вратити икону - рекао је Додик.

Додик је појаснио да му је један човек, кога не би могао назвати чак ни познаником, а који је 25 година живио у Русији, рекао да има породичну икону и да је вољан да се она врати у Русију.

Фото: Слободна Босна

Додик је поновио да је преко Дирекције за координацију полицијских тела БиХ од Интерпола добијена информација да нема потражње за том иконом и да је од Украјине затражено да достави податке да ли је она потраживана, као нестала на дан када је Лавров био у Сарајеву у посјети и примио овај поклон.

Фото СРНА

спорна икона

- До данас нисмо добили потврду. Ниједан државни орган Украјине не потражује ту икону. Покренут је и правосудни поступак у Сарајеву, па ћемо чекати његово окончање - рекао је Додик.

Према његовим речима, то није реликвија која је припадала некој институцији Украјине или њиховој цркви, која је била под јурисдикцијом Руске православне цркве.

Он сматра да се иза свега крије обрачун Украјинаца са њим, јер је познат по томе што је за Крим рекао да је природно право Русије да њим управља, што и сада мисли, а да Сарајево једва чека да отвори још један правосудни случај као и раније, само да би имали чиме "да машу над главом", што је политика спремљена за све Србе.

Додик је напоменуо да Сарајеву није успјело ни оспоравање Дана Републике Српске који је прославила 9. јануар нити ће им успети, јер је тај датум историјска чињеница, исто као што је Српска 28. фебруара 1992. године донела свој Устав, и то све прије рата у БиХ.

- Срби прослављају 9. јануар и наставиће да то раде, као што ће Бошњаци наставити неуспешно да га оспоравају, настојећи да интернационализују антиправо Уставног суда БиХ, који одлуке не доноси на чињеницама и праву, већ излазећи из компетенција доноси политички мотивисане одлуке - рекао је Додик.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Lucky

17.01.2021. 14:28

G-dine DODIK trazite zvanicno od ukraine da u roku od 15 dana dokumentuju da je ikona njihiva ,posle toga tuzba medjunarodnom SUD-u ili privatno. Da su Vas lazno optuzili,da si vam naneli uvredu......i sve za sta imate pravo (to ce Vam advokati bolje objasniti od mene ) pa ako nista drugo uzmite pare,jis kada se uzimaju od lopova i lazova nekako je sladje.Bez milosti.

Jon

17.01.2021. 15:10

Sadašnja vlast ukrajine, obična laka i svačija dama, bedni a, uličarka, bez indentitema spremna da zalegne i preda i proda sve što ima mister dolaru. Tu tvorevinu zarbiti na delove i podeliti susedima, jedan izgubljen slučaj mnogim izgubljenim slučajevima, koji sloveni, koje pravoslavlje koje bliskosti s njima nema tu ništa od toga. Sve laž do laži. Što in se pre otkačimo to bolje i sve slične. Uz poštovanje običnom tamošnjem čoveku koji je prenapaćem nedemoktatskim šikaniranjem i eksploatacijom a za svoju sudbinu nema instrumenta izbora.