ДОДИК ОДБРУСИО ЕУ: У Српској неће бити мигрантских центара!

С. М.

12. 01. 2021. у 17:50

ДОДИК ОДБРУСИО ЕУ: У Српској неће бити мигрантских центара!

Фото Независне

РЕПУБЛИКА Српска остаје при ранијем ставу да на њеном простору неће бити изградње и опремања мигрантских центара, што је јасно речено и високом представнику ЕУ за спољну и безбедносну политику Ђозепу Борељу, изјавио је председавајући ПБиХ Милорад Додик.

- На захтев Бореља разговарали смо о питањима миграната, а његово основно интересовање је било зашто није активиран простор некадашње фабрике "Бира" у Бихаћу за њихов смештај.

Навео сам да то није у надлежности Председништва БиХ и РС, јер се Бира налази у Федерацији која треба да решава то питање. Мигрантска криза у БиХ је тешка и на ивици хуманитарне катастрофе и они који су надлежни то питање морају да решавају - рекао је Додик, и навео да је преузео обавезу да разговара са градоначелником Бихаћа Шухретом Фазлићем.

РАЗГОВОР

ЂОЗЕП Борељ је позвао власти у БиХ да раде на одрживим решењима за мигранте, пре свега на отварању прихватних центара равномерније распоређених у целој земљи. Европска служба за спољне послове саопштила је да је Борељ телефоном разговарао са Милорадом Додиком, и да су тема разговора били тешки услови у којима се налази неколико стотина миграната у БиХ.

Он је истакао да је ЕУ дала новац за смештај миграната путем разних самосталних организација, а не посредством институција БиХ, РС и ФБиХ, и да постоје индиције о злоупотреби тих средстава и с тога она не могу бити приписана као помоћ БиХ.

СТАВ Милорад Додик, Фото Новости

- Борељ јесте тражио, вероватно под утицајем из Сарајева, да се мигранти распореде на читавој територији БиХ, без обзира на јасан став РС. Рекао сам да РС има право на свој став о мигрантској кризи и неће га мењати. Борељ је инсистирао да се обезбеде што хуманији услови за смештај миграната, с чиме сам сагласан - појаснио је Додик.

Српски члан Председништва је нагласио да РС не жели новчана средства за смештај миграната, нити ће их примити.

- ЕУ је охрабрила милионе људи да крену ка њој, а онда су ставили жицу на границима што говори о односу према мигрантима. Ми у БиХ нисмо остали пасивни, али главни проблем миграната није у БиХ, него у ЕУ и она треба да преузме потпуну одговорност за тај проблем - поручио је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miki Zg

12.01.2021. 18:13

Ovo je vrlo važno pitanje ?Da li novac EU za smještaj migranata ide preko samostalnih org.( NVO ) ili preko institucija države .Pitanje i za državu Srbiju ?Sve ove eks YU Rep. postaju hot-spot -parking za njih ,dalje ne mogu u Hr.,Mađarsku ,nikamo !