СРЕБРЕНИЦА И ДОБОЈ ПОД ЛУПОМ! Централна изборна комисија БиХ потврдила резултате локалних избора, само један глас против

О. МАТАВУЉ

07. 12. 2020. у 07:26

СРЕБРЕНИЦА И ДОБОЈ ПОД ЛУПОМ! Централна изборна комисија БиХ потврдила резултате локалних избора, само један глас против

Хитна седница ЦИК / Фото ЦИК БиХ

ЦЕНТРАЛНА изборна комисија (ЦИК) БиХ потврдила је резултате локалних избора 2020. године за све градове и општине, осим за Добој и Сребреницу.

Одлука о утврђивању и објављивању резултата локалних избора донета у је суботу на хитној седници ЦИК.

- За начелника општине и Скупштину општине Сребреница, градоначелника Добоја и Скупштину града Добоја резултати ће бити утврђени допунском одлуком ЦИК БиХ по стицању неопходних услова за утврђивање изборних резултата за наведене нивое власти у основној изборној јединици Сребреница и основној изборној јединици Добој - наводи ЦИК.

Одлука је одмах ступила на снагу и против ње се може поднети жалба Апелационом одељењу Суда БиХ. Политичким субјектима је до уторка 8. децембра остављена могућност подношења захтева за поновно бројање гласачких листића. У ЦИК БиХ подсећају да се поновно бројање гласова наређује уколико се утврди да је учињена повреда Изборног закона БиХ и да та повреда утиче на доделу мандата.

ЦИК је на седници покренуо поступак утврђивања одговорности изборних администрација у Сребреници и Добоју, а за те закључке је гласало шест чланова ЦИК БиХ, док је један био против. Раније су донели Закључак о покретању поступка утврђивања чињеничног стања у Добоју и Сребреници имајући у виду да су политички субјекти, посматрачи и бирачи доставили пријаве о неправилности изборне администрације.

Младен Грујичић, заједнички кандидат српских страна за начелника Општине Сребреница, сматра да је срамотно то што су српски чланови ЦИК БиХ гласали за Одлуку којом се Сребреница и Добој као неуралгичне тачке изборног процеса, јер се тако Сребреница третира као средина у којој ништа не функционише.

- Верујем да ће након испитивања схватити да у Сребреници није било никаквих превара и да су преваре изведене у Федерацији БиХ, где се гласало у одсуству, на шта смо ми указивали - рекао је Грујичић.

ФОТО-ФИНИШ

МИЛОРАД Симић (СНСД) у фото-финишу је освојио пети узастопни мандат за начелника општине Дервента. Преокрет у односу на противкандидата Владу Ковачевића (СДС-ПДП) донели су му гласови из иностранства. Симић је победио са 383 гласа разлике, а поштом је добио 661 глас више. Тиме ће СНСД у Српској имати градоначелнике у 43 локалне заједнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)