ВОДИЛИ ПРИВАТНУ ИСТРАГУ! Сокочани, којима је под аутомобил подметнута бомба, претукли суграђанина

В. БЛАГОЈЕВИЋ

26. 10. 2020. у 06:34

ВОДИЛИ ПРИВАТНУ ИСТРАГУ! Сокочани, којима је под аутомобил подметнута бомба, претукли суграђанина

Полиција приводи осумњичене / Фото РТРС

ОКРУЖНО јавно тужилаштво у Источном Сарајеву пустило је на слободу Огњена Орашанина, Сашу Караџића и Стефана Делића из Сокоца, који су ухапшени због сумње да су напали и претукли Марка Боровчанина, наневши му тешке телесне повреде.

Невен Крамер, портпарол ОЈТ Источно Сарајево, каже да су све тројица испитана у својству осумњичених за наношење тешких телесних повреда.

- Након испитивања осумњичених, тужилац је оценио да нема основа за одређивање притвора и у наставку поступка они ће се бранити са слободе - рекао је Крамер.

Напад се догодио у петак увече испред апотеке у Сокоцу, где су осумњичени пресрели Боровчанина и брутално га претукли. Изударали су га по глави и целом телу, и шутирали ногама док је лежао на земљи.

У полицији сумњају да је мотив напада својеврсна приватна истрага коју су Орашанин и екипа покренули након што је 17. октобра испод Караџићевог аутомобила "форд галакси" у Подроманији код Сокоца пронађена експлозивна направа, велике разорне моћи. Срећом, бомба се није активирала, јер је на време уочена. Полиција је одмах еваукисала грађане и бомба је деактивирана и уклоњена.

Увиђајем је утврђено да је бомба била подметнута испод сувозачевог седишта, због чега у полицији сумњају да је на мети нападача био Орашанин који је често у друштву са Караџићем.

Полиција је о томе покренула детаљну истрагу, а цели случај је квалификован као покушај убиства. Верује се да Орашанин и екипа желели да пре полиције дођу до информација о особама које стоје иза подметања експлозива, те су се због тога окомили на Боровчанина.

Орашанин је власник угоститељског објекта у Сокоцу, а у полицијским евиденцијама је означен као криминогена особа која се доводи у везу са више кривичних дела. Био је под истрагом да је 2003. године, заједно са убијеним Младеном Ћехом, пуцао на Ратомира Рату Спаића, који је ликвидиран 2006. године. У више наврата је хапшен због сукобљавања са власником соколачке пицерије "Викторија" Зораном Чоловићем званим Чавка. У Србији је привођен 2007. године, заједно са још неколико Сокочана, због сумње да се могу довести у везу са учешћем у убиству Горана Мијатовића Мите, власника београдског фудбалског клуба Бежанија, али су сви пуштени у недостатку доказа.

Караџић такође има криминални досије. Осуђен је на годину и по дана затвора због удруживања у групу ради међународне трговине оружјем. Тада је признао да је за новац израдио две "телефонске бомбе", које је требало бити транспортоване у Холандију.

ОДБИО ХОСПИТАЛИЗАЦИЈУ

НАКОН премлаћивања Марку Боровчанину је указана лекарска помоћ у Болници "Србија" у Источном Сарајеву. Лекари су констатовали да је задобио контузионе повреде главе и предложили хоспитализацију, коју је он одбио и отишао кући.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)