У НОВУ БОЛНИЦУ 30 МИЛИОНА КМ: Град Требиње уз подршку Владе Републике Српске добија модеран клиничко-болнички центар

С. МИШЉЕНОВИЋ, Д. ЦУРАЋ

07. 09. 2020. у 13:40

У НОВУ БОЛНИЦУ 30 МИЛИОНА КМ: Град Требиње уз подршку Владе Републике Српске добија модеран клиничко-болнички центар

Фото: Д. Цураћ

У ТРЕБИЊУ ће бити изграђена нова болница до 2022. године. Већ је завршена пројектна документација за изградњу новог клиничко-болничког центра у Требињу, за шта ће Влада Републике Српске обезбедити 30 милиона КМ.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, каже, за "Новости", да у складу са плановима и стратешким опредељењем сталног јачања капацитета наших болница, потребно је јачати и капацитете у Херцеговини, која има добар потенцијал и где ће се у будућности сигурно јавити потреба за повећањем броја услуга, како за домаће пацијенте, тако и за туристе.

- Упркос изазовима које је донела пандемија вируса корона у овој години, где је највећи терет поднео управо здравствени систем, наставили смо са пројектима које смо планирали и велики део њих већ је и завршен. То су пројекти изградње нове болнице у Добоју, кардиохирургије и специјалистичких амбуланти у УКЦ РС, изградња и доградња болнице у Зворнику, доградња и модернизација болнице Фоча и Специјалне болнице Мљечаница - поручио је министар Шеранић.

Шеранић додаје да је санирано и приземље објекта одељења психијатрије Болнице у Приједору, реконструкција и надоградња дела блока Болница Градишка, као и изградња објекта управне зграде са администрацијом у Болници у Источном Сарајеву.

С друге стране Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, каже да ће нова здравствена установа, која ће бити виши ниво здравствене заштите, односно клиничко-болнички центар, бити лоцирана у рејону будуће западне обилазнице, у непосредној близини путног правца Требиње-Дубровник.

Он је додао да ће изградња почети током наредне године, те да је оквирни план за завршетак 2022. Већ је завршена пројектна документација.

Градоначелник Требиња је истакао да је разлог због којег је донета одлука о измештању те здравствене установе из града то што је планирано да се град у будућности шири у том правцу, као и због бројних практичних инфраструктурних решења, као што су паркинг, локалне путне комуникације и слично.

Фото: Д. Цураћ

- Клиничко-болнички центар, поред редовних услуга биће и здравствена установа оријентисана у комерцијалне сврхе, с обзиром на опредељење тренутне градске власти да Требиње крене и путем развоја здравственог туризма - рекао је Ћурић.

Он је напоменуо да ће клиничко-болнички центар бити намењен пацијентима из целе регије, јер Требиње располаже и стручним кадром који ће моћи да одговори оваквим изазовима.

Ђурић је нагласио да је у плану и изградња стамбених објеката намењених медицинском кадру и лекарима који повремено долазе или који буду трајно запослени у тој здравственој установи.

КОМЕРЦИЈАЛНА НАМЕНА

ПОСТОЈЕЋА зграда болнице такође ће бити намењена за комерцијалне сврхе, прецизирао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, наводећи да ће стара болница примати пацијенте старије животне доби, који ће уз одређене надокнаде моћи да се лече или да у њој бораве одређени период.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)