УМЕСТО НА ПЕЛЕТ, ГРЕЈАЊЕ НА СТРУЈУ: Раст цене енергената довео до проблема станара у великом броју бањалучких зграда

С. МИШЉЕНОВИЋ

29. 09. 2022. у 07:35

ГРАЂАНИ у Српској, поготово у Бањалуци који имају станове у новим зградама где се греју користећи пелет као енергент, масовно отказују грејање, јер су им власници котларница понудили нове увећане цене које им нису прихватљиве.

УМЕСТО НА ПЕЛЕТ, ГРЕЈАЊЕ НА СТРУЈУ: Раст цене енергената довео до проблема станара у великом броју бањалучких зграда

Фото Shutterstock

Станари тврде да су цене дупло веће због чега су многи од њих принуђени да пређу на грејање на струју.

Бојан Кресојевић, градски менаџер Бањалуке, каже за "Новости" да се око 7.000 станова греје на пелет у највећем граду РС.

- На подручју Бањалуке имамо око стотину зграда које имају котларнице на пелет. Кључ лежи у произвођачима пелета и држави која им дозвољава да формирају цену како хоће - каже Кресојевић и истиче да у тим становима у Бањалуци живи више од 45.000 становника, што је трећина града.

Из тих котларница, односно фирми које се баве испоруком топлотне енергије, за наш лист кажу да на терену људи масовно отказују грејање јер не прихватају увећање цена.

- Кад смо кретали са послом цена пелета је била 240 КМ по тони, а сад је око 800 и расте према 1.000 КМ. Понудили смо увећање са 3,3 марке по квадрату на 4,5 КМ и да они који су на калометру плаћају паушал од две трећине уместо као до сада једне трећине цене потрошене енергије. И то им није било прихватљиво - наводе власници котларница.

Из једне фирме која има котларнице у неколико зграда у Бањалуци кажу за да због отказивања грејања сад им је остало око 600 корисника од укупно 4.200 колико су имали.

- Због отказивања грејања упитно је и шта ће бити са нашим радницима - кажу у овој фирми.

Јасна В. једна је од Бањалучанки која је отказала грејање на пелет.

- Власници котларница су на састанцима објашњавали да цена мора бити већа због цене пелета, али нису могли обећати да ће договорена цена остати или да ће имати пелета за целу грејну сезону. Станарима то није било прихватљиво тако да сада прелазимо на план Б, а то је грејање на радијаторе - појашњава ова Бањалучанка.

Да је настала помама за радијаторима и грејалицама потврђују и у неколико продавница те робе.

- Људи масовно долазе и купују радијаторе. Не знам ни сам колико смо их продали у протеклих десетак дана. Чујем од људи да је проблем пронаћи и мајсторе да им уграде инвертере које узимају - причају за "Новости" у продавницама беле технике.

Панорама Бањалуке, Фото А. Чавић

Остоја Кременовић, председник Удружења грађана "Покрет потрошача РС" каже да се очекивала несташица енергената, али на терену су заказале како и републичке и локалне власти, па су грађани остављени да сами решавају тај проблем.

- Локалне управе су морале да реагују на време. Сад грађани масовно купују радијаторе на струју и излажу се трошковима. Такође, нико им не може гарантовати и да ће цена струје остати на овом нивоу - поручио је Кременовић.

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОГРАНИЧАВАЊЕ ЦЕНА

ГРАДСКИ менаџер Бањалуке предао је Влади и Министарству трговине и туризма иницијативу за доношење уредбе о ограничавању цене пелета на 400 КМ по тони. Доношењем те уредбе, како је истакао Бојан Кресојевић, биће омогућено да грађани набаве пелет по пристојној цени и да се очува енергетска безбедност грађана и спречи организован прелазак са пелета, као енергента за грејање, на струју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:50

Коментари (0)

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе