НЕИЗВЕСНА ПРОЛЕТЊА СЕТВА! Произвођачи у Семберији у великој дилеми због високих цена ђубрива и гаса

Б. МИЛОШЕВИЋ

12. 03. 2022. у 06:08

ПОЧЕТАК марта је време када почиње сетва дувана, али тренутна ситуација, када су цене скочиле у небо, и драстично поскупели сировине и енергенти, довела је у никад већу неизвесност произвођаче дувана у Семберији.

НЕИЗВЕСНА ПРОЛЕТЊА СЕТВА! Произвођачи у Семберији у великој дилеми због високих цена ђубрива и гаса

Прошлогодишња сетва у Семберији, Фото Б. Милошевић

У бијељинском "Дувану", који је годинама организатор производње дувана, потврђују да је све мање оних који се баве том производњом.

- Цене ђубрива и гаса, који је незаобилазан у процесу сушења дувана, веће су за 300 одсто у односу на прошлу сезону - каже Чедо Готовчевић, директор "Дувана".

Неки стални кооперанти су већ одустали од овогодишње сетве и број произвођача је смањен за 50 одсто. Нажалост, ако се и даље настави овај стампедо са ценама, неће бити засађене ни неке већ уговорене количине - каже Готовчевић.

Иначе, производњу дувана у БиХ, годинама муче проблеми који се не решавају, а у прилог томе иде и чињеница да је 1990. године произведено око 9.000 тона, док је у 2021. произведено мање од 400 тона дувана.

Ништа мање песимизма и неизвесности не влада ни код произвођача пластеничког поврћа у семберским селима. Иако су расади раног купуса и краставца засејани на време, сви се слажу да је мања штета жртвовати расад, него се упуштати у апсолутну неизвесност и свесно ићи у губитке.

- Боље да не засадимо, него да готово поврће заоремо, као што смо то урадили са прошлогодишњим купусом - подсећа Милан Петровић из Црњелова.

Садња дувана на пољима, Фото Б. Милошевић

Иста мука мучи и произвођаче житарица.

- Након вршидбе пшенице и кукуруза, за 100 килограма смо добијали по 40 марака, а минерално ђубриво је коштало од 46 до 74 марке. Данас је цена ђубрива од 176 до 220 КМ, па испада да морамо продати 500 килограма пшенице за 100 килограма ђубрива - упоређује Јован Павловић, пољопривредник из Батковића.

ТРИ ПУТА СКУПЉЕ СИРОВИНЕ

РЕГРЕСИРАНА нафта је стигла на бензинске пумпе, али чак да се држава одрекне акциза на гориво како се најављује ових дана, нафта ће бити три пута скупља у односу на прошлу сезону. Ако ово стање потраје, мислим да ће следеће године њиве остати празне, сматра Јован Павловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДРАМА У АВИОНУ: Исус ми је рекао да отворим врата! Прогурала се поред особља и почела да вуче браву (ВИДЕО)