ПОЧЕО УВОЗ АЗОТНИХ ЂУБРИВА: Одлука државе о укидању царина на "храну" за њиве стигла у правом тренутку

Танјуг

31. 01. 2022. у 10:48

ОДЛУКА владе о укидању царине на вештачко ђубриво је добра мера, јер ће повећати доступност и умањити цену те робе, поручују произвођачи, али и увозници.

ПОЧЕО УВОЗ АЗОТНИХ ЂУБРИВА: Одлука државе о укидању царина на храну за њиве стигла у правом тренутку

Фото Н. Живановић

Како је за Танјуг рекао оснивач и власник "Еликсир групе" Станко Поповић, увоз азотних ђубрива, од којих је Србија потпуно зависна је почео. До сада је постојала царина на увоз од 10 одсто на уреу (азотно ђубриво), осим ако се увози из Русије када је без царине.

- Тренутно је велика несташица урее у свету. Цена је вишеструко повећана, а Русија је ограничила извоз свих ђубрива прошле године - истиче Поповић.

Додаје да је држава укидањем царине од 10 одсто и за треће земље, релаксирала и омогућила увозницима да могу на ширем тржишту да купе уреу.

- Колико је мени познато, већ су купљене одређене количине из Туркменистана и Узбекистана и на путу су за Србију. То је била права одлука у право време. Већ позитивно утиче на цену, јер тона може да се купи за 750 евра и ниже, а до пре три недеље била је 950 евра - рекао је Поповић.

Цена вештачког ђубрива уреа је директно повезана са ценом природног гаса који је сировина за производњу. Из гаса се добија амонијак који је неопходан за производњу овог ђубрива.

- Цена гаса је скочила неколико пута за годину дана. Да имамо домаћу фабрику, да наша "Азотара" Панчево ради, ни она не би могла јефтиније да производи, односно цена свакако зависи од тога колико се плаћа гас - појашњава Поповић.

У последњих пет година урее се у Србији годишње потроши између 250.000 и 300.000 тона, а ђубрива КАН и АН још 150.000 до 200.000 тона и то су количине које морају да се увезу. "Еликсир група" у две фабрике у Србији производи НПК вештачка ђубрива и са производњом од 450.000 тона углавном задовољава потребе домаће пољопривреде.

ДРЖАВА "ПОКРИВА" КАМАТЕ

ПОПОВИЋ подсећа да приноси у пољопривреди директно зависе од употребе вештачког ђубрива. Зато поздравља и одлуку државе да покрива камате пољопривредницима који буду дизали кредите за ђубриво. Ово је свакако добра и важна мера за оне пољопривреднике који имају мање површине и нису успели да остваре профит од производње у прошлој години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РОДИЛА СИНА ОД 7,328 КИЛОГРАМА: Беба је превремена - нису смели да пусте јуначину да још расте (ФОТО)