ПОЖАРЕВАЦ ПОМАЖЕ СВОЈ АГРАР: Паори у Браничевском округу моћи ће да пазаре ђубриво по цени од 750 евра по тони

Ј. Субин

11. 02. 2022. у 13:32

ПАОРИ из Браничевског округа успели су да издејствују нешто јефитније ђубриво за овогодишњу сетву и прихрану јесењих усева.

ПОЖАРЕВАЦ ПОМАЖЕ СВОЈ АГРАР: Паори у Браничевском округу моћи ће да пазаре ђубриво по цени од 750 евра по тони

Фото АП

Они су, у разговору са министром пољпривреде Браниславом Недимовићем и председником општине Пожаревац Сашом Павловићем договорили да пазаре ђубриво за 750 евра по тони, али у ограниченим количинама. Тако, од данас могу да се пријаве Заводу за пољопривреду Пожаревац, и обезбеде до 10 тона ђубрива по овој цени, са ПДВ. Исто толико, могу да купе и од 1. до 15. марта, за пролећну сетву.

- Имали смо у уторак састанак са људима у Министарству пољопривреде, они су нам понудили неке ствари и ми смо то прихватили - казао нам је Недељко Савић, председник Удружења СТИГ из Пожаревца.

- Град Пожаревац, министарство и удружења ће да субвенционишу ђубриво по тржишној цени за цео Браничевски округ. Коштаће 750 евра по тони. Наши пољопривредници могу да се пријаве Заводу и да упишу потребну количину. У овом кругу је ограничено на количину до 10 тона. Ђубриво би било сигурно са ПДВ и транспортом више од 1.000 евра по тони. Иста та помоћ биће и почетком марта за пролећну сетву.

И док су пољопривредници браничевског краја, делимично "решили" муку, поједини ратари у Србији не одустају од протеста. Они захтевају јефтиније минерално ђубриво и дизел гориво, али и веће подстицаје по хектару. Тако су, чланови удружења "Доловачки паори" јуче ујутру одржали протестну вожњу са двадесетак трактора кроз то место.

- Не може више да се послује са овим ценама на тржишту, осим са губитком - казао је Марко Бојтар, председник "Доловачких паора".

- Цена увозног ђубрива од 750 евра по тони треба да буде малопродајна цена, а да држава субвенционише набавку са 30 динара по килограму, како би свако од нас могао да баци 300 килограма ђубрива по хектару, да бисмо имали нормалне приносе. Мислим да то држава може и мора да уради и да нам изађе у сусрет.

НЕЗАДОВОЉНИ

ПОЉОПРИВРЕДНИ произвођачи са територије општине Баточина окупили су се јуче око 10 часова са 20 трактора код раскрснице Лапово-Брзан-Баточина, али нису блокирали саобраћај. Како су окупљени пољопривредници рекли, сада им није намера да блокирају саобраћајнице, већ да скрену пажњу на проблеме са којима се сусрећу. Њима су се придружили људи из Лапова, Раче и неколико села из околине Крагујевца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!