БАКИР НЕ ЖЕЛИ ДИЈАЛОГ, АЛИ УЦЕЊУЈЕ СРПСКУ: После позива Бањалуке на разговоре о ситуацији у БиХ, из Сарајева нова провокација

С. МИШЉЕНОВИЋ

27. 01. 2022. у 07:50

УМЕСТО одговора на позив Народне скупштине РС да дође на посебну седницу о политичко-економској ситуацији у БиХ, лидер СДА Бакир Изетбеговић шаље - уцене.

БАКИР НЕ ЖЕЛИ ДИЈАЛОГ, АЛИ УЦЕЊУЈЕ СРПСКУ: После позива Бањалуке на разговоре о ситуацији у БиХ, из Сарајева нова провокација

Фото Новости

Од Скупштине је затражио да се већ на наредној седници повуку и ван снаге ставе усвојени закључци, као што је Закон о лековима и медицинским средствима, али и закључци којима се, како тврди "крши Дејтонски мировни споразум и подрива уставноправни поредак БиХ".

Тек онда би се Бакир одобровољио и своје посланике послао у Бањалуку да у НС РС учествују у дијалогу.

Лидер СДА, међутим, не мисли да дође на посебну седницу, јер сматра да се може разговарати, али у Параламенту БиХ. Овакав потез Изетбеговића у Српској је оцењен као још једна уцена из Сарајева и јасан доказ ко у БиХ жели да разговара, а ко упорно одбија било какав разговор.

Радован Ковачевић, портпарол СНСД, каже да РС већ у континуитету 26 година позива на дијалог, али да нема саговорника када је реч о политичким лидерима бошњачког народа.

- Сарајево одбија сваки позив на дијалог из РС али и решавање проблема у ФБиХ са Хрватима. Бошњачки политичари одбијају и разговор уз модерацију Србије, Хрватске и Турске. Ово раде јер су свесни да је сваки дијалог који се води о проблемима у БиХ последњих 26 година био под силом и долазило се до наметања одлука на штету РС, а које су ишле у прилог Сарајеву. Сад су свесни да нови разговор значи да оно што су добили ранијим наметањима морају одбацити и од тога одустати - каже Ковачевић.

- Тренутна ситуација у БиХ није добра јер два од три конститутивна народа су незадовољана сатусом што сигурно није ситуација која може да буде одржава и дуготрајна.

Дарко Бањац, председник НПС каже да се политика Бакира Изетбеговића заснива на уценама према РС, а то је потврдио и одговором на позив за дијалог из Бањалуке.

- За дијалог је потребно двоје. У БиХ то није могуће јер политичко Сарајево не жели разговор. Због става бошњачке политике, РС се мора борити за гарантована права уставним принципима. Вероватно представници политичких партија ФБиХ желе само да им странци испуњавају жеље, а прва жеља је што мање Српске у оквирима БиХ. Наш став је јасан, нема БиХ без РС. Спремни смо на разговор али очигледно СДА и Сарајево уместо разговора желе да уцењују и позивају на санкције. Ово је прошлост и све европске и светске конвенције се противе примени силе, али то у Сарајеву не желе да прихвате - каже Бањац.

ПОСЕБНА СЕДНИЦА 1. ФЕБРУАРА

СЕДНИЦА Колегијума Народне скупштине РС у вези са заказивањем посебне и редовне седнице парламента биће одржана у петак, 28. јануара, изјавио је потпредседник НСРС Денис Шулић. Посебна седница требало би да буде заказана за 1. фебруар, а редовна за 8. фебруар.

ДОДВОРАВАЊЕ ЗАПАДНИМ ТУТОРИМА

СРЂАН Перишић, политички аналитичар каже да Сарајево и Бошњаци не желе дијалог где би разговарали са Републиком Српском, већ желе дијалог по угледу на оне из деведесетих година када су дијалози били наредбодавни.

- Сарајево жели да сви у БиХ учествују у дијалогу али да Запад издиктира решење.

Наметањем решења у корист Сарајева, Запад је размазио Сарајево и бошњачке политичаре. Због тога сада бошњачки корпус на челу са СДА само гледа како да се политички додвори западним туторима и нанесе штету РС - поручио је Перишић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)