ОМИКРОН КОД ЈЕДНОМЕСЕЧНЕ БЕБЕ: У Добоју удвостручен број хоспитализованих пацијената због короне

Novosti online

21. 01. 2022. у 16:09

У КОВИД одељењима добојске Болнице “Свети апостол Лука” последњих дана је, у односу на крај децембра, удвостручен број пацијената.

ОМИКРОН КОД ЈЕДНОМЕСЕЧНЕ БЕБЕ: У Добоју удвостручен број хоспитализованих пацијената због короне

Фото: Љ. Ђ.

У овој здравственој установи тренутно су хоспитализована 103 ковид пацијента, а 31. децембра 2021. било их је 49.

– Пораст броја пацијената је примјетан од почетка јануара, због појаве омикрон соја, који је мутирани и заразнији, те је нашао начин да заобиђе и природни и вакцинални имунитет. Томе треба додати и непоштовање епидемијских мјера – кажу у добојској Болници.

Додају да се ради о средње тешким и тешким клиничким облицима болести.

– Међу хоспитализованим пацијентима у добојској Болници углавном се налазе пацијенти старије животне доби и са коморбидитетима, као што су пацијенти на програму хроничне хемодијализе, онколошки, пацијенти оболели од дијабетеса и других тешких болести. Појавом омикрон соја, први пут смо лечили и једномесечне бебе. Међу пацијентима преовладавају невакцинисане особе, које су у већем ризику од тежих форми болести, компликација и неизвесног исхода лечења. Код вакцинисаних особа ток болести је предвидив, краћи је боравак у болници и бржи опоравак – наглашавају у добојској Болници, уз напомену да је, тренутно, нешто мањи број критично оболелих, односно пацијената који захтевају лечење у јединицама интензивне неге.

Додају да, уопштено говорећи, повећан број заражених људи у популацији неминовно доводи и до повећаног заражавања и оболијевања рањивих група становништва, а самим тим и до повећаног броја хоспитализованих и оптерећења болничког сектора.

(Српсак инфо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛАКШЕ ДО ЗАПОСЛЕЊА: Добојско Одељење за привреду организовало први сајам занимања