ЈЕДНИ НАУЧИЛИ ПРВЕ РЕЧИ, ДРУГИ НАЧИНИЛИ ПРВЕ КОРАКЕ: Шест година Дневног центра за децу са посебним потребама у Модричи (ФОТО)

В. БЛАГОЈЕВИЋ

20. 10. 2021. у 19:03

МАЛИМ “Слатким сајмом” који су припремили полазници Дневног центра, у Модриче је обележено шест године успешног рада ове установе за децу са посебним потребама.

ЈЕДНИ НАУЧИЛИ ПРВЕ РЕЧИ, ДРУГИ НАЧИНИЛИ ПРВЕ КОРАКЕ: Шест година Дневног центра за децу са посебним потребама у Модричи (ФОТО)

Фото: В. Блaгojeвић

У Центру ради оспособљени стручњаци за рад са том децом а овде сваки дан борави око 50-оро деце. Обезбеђена је целодневна брига о деци, исхрана, радно-окупационе активности и учење у складу са њиховим способностима. Модричани дневни центар од миља зову модричка кућа поноса и у њему је евидентрано око 200 лица разиличите старосне доби са посебним потребама.

Лидија Андирјанић три године доводи у центар деветогодишњу кћерку Тању која има велико оштећење слуха. Задовољна је напретком који је видљив код њеног детета.

- У центру добро раде свој посао и ту су за свку могућу подршку кад су у питању наша деца. Ћерку редовно доводим и задовољна сам тетманом, јер се види непредак код ње. Рад људи из Центра заслужује све речи хвале - наглашава Лидија Андирјанић.

За шест година постојање Дневни центар у Модричи постао је незаобилазна установа за помоћ деци са посебним потребама. У центру тренутно ради писхолог, социјални радник и логопед, који су поносни на свој рад.

- Стварно се види велики помак код деце. Ми имамо њихове досијее и чувамо њихове радове од првог дана. Поносни смо њихове прве речи и прве кораке. Бројне су лепе ситуације у раду са овм децом. Изазова је било стварно доста и зато резултати нису изостали - каже Јелена Антић психолог и водитељика Дневног центра у Модричи.

Рад Дневног центра од првог дана подржали су општина Модрича и Удружење за помоћ ментатлно недовољно развијених лица.

- Ми ћемо овде направити и комплетирати мини град Обервалиса у знак захвлности за све што су урадили у Модричи. Одлучили смо да улицу која овуда пролази назовемо Улицом Фондације Обервалис - истиче Јовица Радуловић, начелник општине Модрича.

Изградњу Центра у Модричи финансирала је са 500 хиљада марака пре шест године швајцарска хуманитарна Фондација “Деца нашег света”, чији преставници су презадовољни радом и резултатима центра.

- Био сам у контакту са људима који су ми причали све најлепше о раду и колико та деца напредују у лечењу. Добијао сам и писма које су ми мајке писале у знак захвалности и на то сам поносан. Изузетно ми је драго што су приметили колико су ова деца узнапредовала уз помоћ овог дневног центра - рекао је Јозеф Фукс, преседник Швајцарске Фондације "Сунце Обервалиса - за децу нашег света".

у Републици Српској оваквих центара за децу са посебним потребама има само 11.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)