ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ И РЕЦЕПТЕ НАШИХ БАКА: Одржани седми Гастро сусрети у Модричи (ФОТО)

В. БЛАГОЈЕВИЋ

05. 10. 2021. у 20:58

У СВЕТОСАВСКОЈ улици, у центру Модриче, одржана је седма привредно - туристичка манифестација гастро сусрети „Модрича 2021“.

ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ И РЕЦЕПТЕ НАШИХ БАКА: Одржани седми Гастро сусрети у Модричи (ФОТО)

Фото: В. Благојевић

Представило се 18 излагача традициналне хране и пића из Брчког, Брода, Градачца и Модриче, а на штандовима се нашло више од 300 врста разних традиционалних јела попут уштипака, пите гужваре, прушта, домаће кобасице, али и џема од шљива, сувих шљива, танан алве, магарећег млека, као и разне врсте домаћих пића. Излагачи су били сусретљиви, нудили су посетиоце да пробају њихове специјалитете.

Из Градачца су стигли произвођачи тахан алве која је као слаткиш производи више од три века.

- Моја породица се бави производњом алве 18 година, али имамо мајстора који је пореклом из Турске и који је донео рецепт стар више од 320 година. Његова породица се том производњом бави три века уназад. Имамо тржиште и алва је традиционални слаткиш који је још увек тражен – прича Неџад Бристрић из Градачца.

Први пут на сајму се појавила и Фарма магараца и алпских коза „Агро Ника“ и представила магареће млеко и производе од млека. Многи посетиоци су били заинтересовани за магареће млеко због његових лековитих својстава.

- Представили смо наше магареће млеко које производимо од 100 магарица. Оно је у ово време много тражено јер изузетно здраво. Посебно се показало скоро као лек код лечења од пандемије вируса корона. Јесен је и крећу прехладе и потражња је све већа – наводи Јосип Јуришић власник фарме коза и магараца код Модриче.

Модричко удружење жена „Велико срце“ и Центар за здравао старење на својим штандовима имали су настарија јела са овог подручја.

- Бавимо се и прављењем старих народних ношњи. За израду мале ношње као сувенира треба нам три дана док за велику, прву ношњу трба и месец дана- истиче Слободанка Којић, председница Удружење жена "Велико срце".

Светлана Гајић координатор Центра за здраво старење каже:

- Наш центар окупља све старије особе, тако да је на нашем штанду храна прављена по најстаријим рецептима. Издвајам све врсте пита, а посебно гужвару – истиче Гајићева.

Организатори сусрета били су Туристичка организација и општина Модрча. Истовремено из општине Модрича обећана је и конкретна помоћ овим чуварима традиције.

- Ово је својеврсна промоција и афирмација еколошки здраве хране коју производе мали привредници и морамо их стимулисати на разне начине као би повећали производњу.Они својим радом чувају и спајају традицију Требаве, Вучијака и Посавине - закључује Јовица Радуловић, начелник општине Модрича.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)