ДУПЛО СКУПЉА НЕГО ЛАНЕ: Под Мајевицом завршена берба шљива, род махом извозе, сува кошта као “злато” (ФОТО)

Б. МИЛОШЕВИЋ

10. 09. 2021. у 19:06

УПРКОС лошој години за пољопривреднике и воћаре, шљива под Мајевицом је ипак добро родила.

ДУПЛО СКУПЉА НЕГО ЛАНЕ: Под Мајевицом завршена берба шљива, род махом извозе, сува кошта као “злато” (ФОТО)

Фото: Б. Милошевић

Мајевичка села Пушковац, Коренита, Малешевци, Корај и Забрђе деценијама уназад су позната по производњи квалитетне шљиве која углавном завршава на пробирљивом тржишту Немачке и Русије. Ових дана, последњи берачи прикупљају сочне плодове “стенлеја” и припремају за сушење у пушницама, димљењем, на стари традиционални начин.

Цвико Јовановић из Пушковца са сином Ђојом у неколико шљивика има око четири хиљаде садница “чачанске родне” и “стенлеја” и поред продаје свеже шљиве сваке године осуше по неколико стотина килограма, који се разграбе на тржници као суво злато.

- Сушна година је утицала да свежа шљива достигне високу цену и до 0,80 марака за килограм, дупло више него претходних година - прича Цвико. - Добро ће се зарадити, али мора доста и да се уложи у воћњаке. Сада су то модерни засади, чисти као тениско игралиште, без корова, са савременом механизацијом и системима за наводњавање, али као и свугде у региону, остаје проблем недостатка радне снаге. Ове сезоне смо плаћали раднике на берби по 60 марака (30 евра) а такве дневнице нема ни у добрим фирмама. Капацитет сушаре нам не дозвољава да сушимо веће количине, али суве шљиве увек недостаје на тржишту.

Ђојо каже да је од гастарбајтера дознао да је сува мајевичка шљива у Немачкој најтраженија посластица. Суве шљиве се купују као лек за неколико болести, почев од “прве помоћи” код опстипације, па до превенције од дијабетеса типа два и гојазности. Шљива је веома цењена и у народној кухињи, а бројна нутритивна својства и пријатан укус чине шљиву и те како добродошлом на нашим трпезама...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)