ОГЛАСИЛИ СЕ АМЕРИКАНЦИ НАКОН ИСТОРИЈСКЕ ОДЛУКЕ СРБА: Саопштили званичан став Вашингтона о бојкоту

Танјуг

27. 07. 2021. у 21:45

АМБАСАДА САД у БиХ поручила је данас да САД у потпуности подржавају суштинску улогу и мандат Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), у саопштењу поводом одлуке политичких партија из РС да не учествују у раду државних институција БиХ због одлуке високог представника Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања геноцида.

ОГЛАСИЛИ СЕ АМЕРИКАНЦИ НАКОН ИСТОРИЈСКЕ ОДЛУКЕ СРБА: Саопштили званичан став Вашингтона о бојкоту

Фото: Депоситпхотос/Илустрација

- Само уз учешће у раду свих нивоа власти, политичари из било којег ентитета могу вратити грађанима наду и изградити солиднију основу за економски раст - наводи се у одговору амбасаде САД на упит о одлуци политичких партија из РС.

Из амбасаде су оценили да је најбољи начин на који политичари могу служити својим бирачима фокусирање на економске, антикорупцијске и реформе из области владавине права које ће донети већи просперитет, уместо изолације, и учинити напредак на европском путу БиХ.

- САД у целости подржавају суштинску улогу и мандат ОХР, па се унапред радујемо сарадњи са долазећим високим представником Кристијаном Шмитом - додају из амбасаде САД у БиХ.

Амбасада је у одговору нагласила и подршку Дејтонском мировном споразуму "који је потврдио суверенитет и територијални интегритет БиХ као јединствене независне државе, са два ентитета, три конститутивна народа, грађанима и осталима".

Наводи се и како су починиоци злочина појединци, а не друштво или заједница у целини.

- Ми делимо ставове које је изнела специјална саветнице УН за превенцију геноцида и ратних злочина Алис Ваириму Ндериту да су починиоци злочина појединци, а не друштво или заједница у целини, те да су лидери, политички, верски и вође заједница, као и просветни радници и медији, одговорни да воде пут конструктивног дијалога који се заснива на поверењу, поштовању и достојанству - додаје се.

Оценили су и да ће "поштовање свих жртава, као питање општеприхваћених људских права и одбијање политизације патње, допринети помирењу које је потребно да би БиХ кренула напријед".

Представници политичких странака из РС донели су одлуку да од понедељка, 26. јула, неће учествовати у раду и одлучивању државних институција у БиХ, односно у Парламенту БиХ, Савету министара и Председништву БиХ, док се не реши питање наметнутог закона о забрани негирања геноцида у БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)