ШЕСТ ПУТА ВИШЕ РОБИЈЕ ЗА СРБЕ! Ратна политика Сарајева и у миру ефикасно одржава искривљену слику сукоба у БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

07. 06. 2021. у 08:12

ДА су Бошњаци једине жртве, а Срби злочинци у грађанском рату у БиХ матрица је осмишљена у Сарајеву још у току рата у кабинету Алије Изетбеговића и његове ратне клике. Бошњачки политичари, без обзира на странку, ту матрицу су одржали и 25 година након завршетка рата. Кључ је било правосуђе БиХ, где су Србима изречене драконске казне за ратне злочине, а Бошњацима минималне, кажу сагаворници "Новости".

ШЕСТ ПУТА ВИШЕ РОБИЈЕ ЗА СРБЕ! Ратна политика Сарајева и у миру ефикасно одржава искривљену слику сукоба у БиХ

Архива злочина над Србима / Фото Новости

Према званичним подацима РС, Срби су пред Судом БиХ осуђени на укупну казну затвора од око 2.100 година робије. Кад се на то дода и око 900 година робије у Хашком трибуналу и шест доживотних робија дође се до укупне цифре од 3.000 година робије за Србе због ратних злочина. Поређења ради, Бошњаци су за ратне злочине над Србима осуђени укупно на 500 година робије и то пред Судом БиХ.

Саговорници "Новости" кажу да искривљену слику о рату у БиХ, о злочинцима Србима и жртвама муслиманима, политичари из бошњачког корпуса желе задржати и актуелном опструкцијом примене Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина. У томе, нажалост, успевају јер већ три године та стратегија није у примени.

- Стратегија је требало да буде усвојена још 2018. и планирано је да се њеном применом до 2023. године реше најсложенији предмети ратних злочина у БиХ, а где су и предмети злочина над српским народом на подручју Мркоњић Града, Подриња и Сарајева. У тим предметима осумњичени су високо рангирана бошњачка лица у политици и војсци. Али, Бошњаци кроз институције БиХ вешто три године блокирају усвајање стратегије у СМ. И када је коначно усвојена крајем прошле године, бошњачки министри пола године блокирају именовање Надзорног тела за спровођење стратегије - појашњава Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина.

Он истиче да је очигледно план бошњачких политичара да се настави са блокадом до 2023. и тако пропадне прича о процесуирању најјачих предмета ратних злочина над Србима.

Милан Тегелтија, правни саветник српског члана ПБиХ и бивши председавајући ВСТС, каже да је број и врста оптужења, а онда последично и пресуда према Србима само наставак политике селективности у којој је за Србе предвиђена улога "лоших момака".

- Тужилаштво и Суд БиХ су и створени на основама антисрпске политике и због тога од његовог почетка постоји потпуно неизбалансирани приступ жртвама и злочинцима, па смо годинама имали скоро па искључиво само оптужнице и пресуде према припадницима ВРС и Полиције РС, да би тек у задњих неколико година добили неке озбиљније оптужнице и пресуде против официра и припадника Армије БиХ - указује Тегелтија и додаје је управо због те промене у приступу дошло до бошњачке политичке опструкције у смислу растезања и онемогућавања примене Ревидиране стратегије за процесуирање РЗ, како би било онемогућено кажњавање одговорних за злочине према Србима.

СТРАНЦИ И БЛОКАДА

МИЛОРАД Којић каже да су странци подржали усвајање Стратегије пре три године, али нису ниједном притиснули Сарајево да се иста усвоји и примењује, што је доказ да прећутно подржавају бошњачку блокаду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)