ВЕТЕРАНИ ЈНА СЕ ПОКЛОНИЛИ СЕНИМА БРАЋЕ ПО ОРУЖЈУ: Срето, Борислав и Петар ће увек бити део небеског оклопног вода (ФОТО)

Вид Благојевић

31. 05. 2021. у 21:21

ПРИПАДНИЦИ последње генерације ЈНА из касарне „Козара“ у Бања Луци бранила је слободу Српског народа у Книнској крајини 1991. године.

ВЕТЕРАНИ ЈНА СЕ ПОКЛОНИЛИ СЕНИМА БРАЋЕ ПО ОРУЖЈУ: Срето, Борислав и Петар ће увек бити део небеског оклопног вода (ФОТО)

Фото: Вид Благојевић

Голобради дечаци са тек навршених 20 година одлазили су и нису се враћали. Млади војници ЈНА Срето Врањешевић из Ботајице код Модриче, Борислав Микић из Сремске Митровице и Петар Грујић из Панчева првог октобра 1991. године погинули су у истом трену као посада оклопног транспортера код Вргиног Моста. Њихови преживели саборци ових дана обилазе њихове гробове и 30 година после клањају се њиховим сенима.

Фото: Вид Благојевић

- Обилазимо гробове наше браће са намером да се присетимо наших тешких тренутака из младости, где смо испаштали ни криви ни дужни. Нажалост ми смо припадници последње генерације ЈНА где смо сви и муслимани и Хрвати и Срби били заједно. У тој армији се изгради неко заједништво за читав живот. Ишли смо а нисмо знали где. Са тог пута неки од наших другови се никад нису вратили. Ми их нисмо заборавили, сећамо се њих и и да кажемо да ће увек бити део нашег оклопног вода – рекао је у обраћњу Стојан Никодијевић из Жабара код Пожаревца.

Када је Срето погинуо  био је велики шок за цело село и фамилију Врањешевић која је дала петорицу својих чланова у протеклом одбрамбено отаџбинско рату.

- То је било и у селу и у фамилији огроман шок и губитак. Срету памтим као доброг и искреног дечака. Ми смо једна мала фамилија у Ботајици  а од наших рођака петорица су погинула у овом рату – присећа се Ратко Врањешевић, рођак погинулог Срете.

Фото: Вид Благојевић

Преставници модричких Ветерана ВРС и Борачке организације су обећали да ће ове посете убудуће бити традиција и посета гробу Срете Врањешевића ће ући у календар обележавања значајних догађаја из одбрамбено отаџбинског рата.

Богдан Шарчевић, председник Скупштине Ветерана ВРС Модрича, иначе родом из Ботајице памти Срету као узорног младића.

Фото: Вид Благојевић

- Кад је он погинуо, те 1991. године ми овде нисмо знали шта је рат. Када се то десило могу рећи да је била велика жалост у селу тих дана. Мислим да је Срето прва жртва са подрчја општини Модрича у том наметнутом рату.

- Ови људи који су данас дошли да одају пошту покојном Срети доказују да треба неговати вредности које су раније биле. Разменили смо телефоне и убудуће ћемо настојати да ови сусрети постану традиција и део наших обележавања значајних датума за Модричу – нагласио је Жељко Терзић, председник Борачке организације Модрича.

Некадашњи голобради борци ЈНА а данас људи у најбољим годинама показали су шта је била ЈНА и како је неговала врлине  заједништва. На гробу Срете Врањешвића служен је помен и положено цвеће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЛОВЕНЦИМА НА ИМЕ ОДШТЕТЕ 90 МИЛИОНА: Афера Вијадукт око изградње две хидроелектране на Врбасу дрма Републику Српску