ЧАЈ, ПИВО И ХАЉИНЕ ОД ЧОКОЛАДЕ: "Новости" на париском салону посластица - овако нешто се не виђа сваки дан (ФОТО)

ХАЉИНЕ од чоколаде, пиво с какаом, чоколадне скулптуре, фонтане с течном чоколадом. То су само неке од занимљивости које посетиоци Париског сајма на чувеном Салону чоколаде могу да виде ових дана.

ЧАЈ, ПИВО И ХАЉИНЕ ОД ЧОКОЛАДЕ: Новости на париском салону посластица - овако нешто се не виђа сваки дан (ФОТО)

Фото: Горан Чворовић

Све је у сајамској хали број 5 посвећено чоколадном царству. Ломљени блокови беле, млечне и црне посластице, дражеје, колачи, штанглице, бисквити, преливају се са рафова и штандова.

- У моди су поново разне врсте течних и топлих чоколада. Такође, јављају се и елементи носталгије, враћањем у доба када су данашњи одрасли били деца, с разним чоколадицама из животињског царства – уводи нас у шетњу Салоном аташе за штампу Леа Сурдиф.  

Фото: Горан Чворовић

У централном холу, шеф кухиње познатог париског хотела "Лутеција" Никола Герсио поставио је скулптуру високу пет метара, састављену од мноштва малих чоколадних паса шар пеја од по 250 грама, над којима доминира још један њихов псећи рођак тежак чак 60 килограма!

Фото: Горан Чворовић

Овде може да се попије и чај од чоколаде. Направљен је од коре какаа. Горчи, али и освежава. За љубитеље јачих напитака, ту је пиво. Пре него што се успе пенушава течност, на дно чаше се налије чоколадни сируп. Они који би да попију нешто још жешће, могу да набаве чоколадни ликер. Боца стаје 38 евра, а служи као гурмандски дајџестив, мада може да се прелије и преко палачинки или сладоледа.

Фото: Горан Чворовић

Помама влада за чоколадицом филованом бадемом и траговима тартуфа. Пакет од 120 грама кошта 15 евра. Оне пуњене желеом од ђумбира, готово су двоструко јевтиније. Јапанци су понудили и готово јело, говедину с преливом од карија и чоколаде. Спрема се као и сва друга, спуштањем паковања у врелу воду. Није скупо – 180 грама, 4 евра. На једном од штандова може да се пазари и сендвич са чувеном француском гушчјом паштетом преко које је премазана глазура са џемом од смокава и чоколаде. Кошта 8 евра.

Фото: Горан Чворовић

Ко заиста жели да проба деликатес, мора да одреши кесу. Добитници "Златне табле", победници националног такмичења за најбољег чоколадног произвођача, на штанду "Слаткиша код Алис", бомбоњере нуде по цени од 30 до 85 евра. Она са 72 бомбонице кошта 52 евра.

Фото: Горан Чворовић

Могу да се омиришу, и набаве, најразличитији оријентални зачини, егзотичне травке и зрневље, којима се касније у производњи обогаћују чоколадне табле. Дегустације беле чоколаде с ружиним латицама из Лиона не остаје непримећена. Има ту и "правих" цветова. Неко се досетио да прави букете од чоколадних дражеја. Цвет кошта 4 евра, букет 31, за оригиналну демонстрацију пажње или искупљење грехова.

Фото: Горан Чворовић

Понуђена је, чак, и козметика. У теглици со из Мртвог мора умућкана с белом чоколадом. Ова крема за тело нарочито се препоручује за псоријазу, екцеме и суву кожу. Постоје и друштвене игре. Шах има фигурице црне и беле боје које се заиста једу, док се чоколадни домино руши у колони, пре заслађивања. У понуди су и књиге о овој посластици, а постављена је и изложба фотографија.

Фото: Горан Чворовић

Дошли су и аутентични произвођачи из Амазоније. Уз зрневље какаа, изложили су и своје друге оригиналне производе, укључујући и одећу. Шлаг на торти је модни дефиле на коме манекенке и манекени под светлима рефлектора и под будним оком фотографских објектива из целог света проносе хаљине и одећу оригинално дизајнирану за ову прилику, с правим чоколадним елементима.

Фото: Горан Чворовић

Током пет дана сајма, од протеклог викенда до 1. новембра, организују се и течајеви на којима се одрасли, али и деца, подучавају кулинарским вештинама. Такмичења из кувања у Француској, земљи у којој се додељује ордење за кутлачу, већ дуги низ последњих година су телевизијских хит.

Фото: Горан Чворовић

Ако неко после свега овога огладни, велики француски мајстори с кулинарским звездицама предлажу му да на брзину код куће пресече дугачки хлеб багет на пола, полије га маслиновим уљем, поспе крупним зрнима соли и унутра изренда шаргарепу и црну чоколаду. Пријатно!

МАКРОН ПОКРОВИТЕЉ

На 28. Салону чоколаде у Паризу учествују представници из 38 земаља, међу којима и 15 држава које гаје какао. Колико је овај скуп важан Французима, показује и податак да се Салон одржава под директним патронатом француском председника Емануела Макрона. Своје верзије париски Салон је већ добио у Токију, Шангају, Дубаију, Ријаду, Истанбулу, Њујорку... Свој фестивал чоколаде има и Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У УКРАЈИНИ, СВИ БЕЖЕ: Стотине аутомобила на граници са Пољском, настао потпуни колапс

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА У УКРАЈИНИ, СВИ БЕЖЕ: Стотине аутомобила на граници са Пољском, настао потпуни колапс

У ЛАВОВСКОЈ области у Украјини на граници са Пољском, настао је прави колапс услед саобраћајних гужва које чине стотине аутомобила, преноси ТВ канал Обсшћественое , позивајући се на представницу локалног пограничног одреда Александру Кучковску.

17. 05. 2024. у 17:47

Коментари (0)

Dolce Vita на обали Саве: Станови на овој локацији су за оне који живе своје снове