НА МОЛИТВУ ПОЗИВА ЧАК 13 ЗВОНА: Овај манастир је посебан и по чаробној музици, која се у њему чује (ФОТО/ ВИДЕО)

С.БАБОВИЋ

23. 10. 2023. у 19:00

МАНАСТИР Светог Луке у Бошњану код Варварина познат је по чудима и лепоти, али је од прошле године магичан и по звуку звона, који се из њега чује.

НА МОЛИТВУ ПОЗИВА ЧАК 13 ЗВОНА: Овај манастир је посебан и по чаробној музици, која се у њему чује (ФОТО/ ВИДЕО)

Фото С. Бабовић

Руски ливци у Санкт Петербургу излили су црквено звоно тешко чак 15 тона, захваљујући двојици верника, пријатеља Срба. Звоњава се данас чује на раздаљини већој од 30 километара.

Да ће се на овом светом месту чути "царско руско звоно" биле су пророчке речи старца Тадеја Витовничког. Остале су и записане. Како је „Новостима“ посведочио потоњи епископ хвостански Алексеј, викар Патријарха Порфирија, да се "овде хода по костима мученика", говорио је мудрац Тадеј, мисливши на кости страдалника, Срба и Руса, који су погинули 1810. у Варваринској бици против Турака. 

Звоно је прошлог октобра освештао Патријарх Порфирије.

Братство је изградило ову светковину пре 20 година, поред омалене Цркве Светог Луке, која је подигнута деценију раније. Она је проширена и сачињен је прави Саборни храм. Подигнута је и нова црква, јединствена по заштитницима. Посвећена је светим царевима мученицима, Лазару Хребељановићу и Николају Романову.

Уз неимарске подухвате обнове манастира, бошњанска светиња, која је постојала и у 14.веку, последњих година добијала је звона. Сада их је на Кнежевој кули осам, а у оквиру целог манастирског комплекса чак 13.

Звона су само нека од драгоцености манастира, који је подигнут на дивљен купињаку, поред великог записа. Монаси чувају иконе Пећке Крснице и Христа Спаситеља у припрати Цркве Светог Луке, осликане у Пећкој патријаршији, икону Богородице Тројеручице допремљена уз благослов из Хиландара, икону Богородице Млекопитателнице живописана у Кареји и икону Богородице Владимирске.

Ту су и мошти светих у кивотима од трешњиног дрвета, свете сасуде, неке рађене у филиграну, стара јеванђеља, крстови, свећњаци, црквене заставе. Манастир има богау библитеку,летњиковац,конак. У манастирском кругу је и јединствено гробље од старих надгробних споменика и 130 крстова из Почековине. На стотине вернике долази на ово свето место у Бошњану. Звона се чују и у суседним селима.

БОНУС ВИДЕО - ОСЛИКАВАЊЕ ХРАМА У ТРСТЕНИКУ: Погледајте како изгледају првих 1.000 квадрата

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

А ПОСЛЕ АНТИСРПСКЕ ХИСТЕРИЈЕ: Албанци и Хрвати вређали Србе, па заиграли коло!