ИЗ РУСИЈЕ СТИЖЕ ЗВОНО ОД 15 ТОНА: Манастир Светог Луке у Бошњану код Варварина добија изузетан дар из Санкт Петербурга

С. БАБОВИЋ

20. 01. 2022. у 12:00

РУСКИ ливци у Санкт Петербургу ових дана лију црквено звоно тешко чак 15 тона, захваљујући двојици верника, пријатеља Срба, доћи ће у манастир Светог Луке у Бошњану код Варварина!

ИЗ РУСИЈЕ СТИЖЕ ЗВОНО ОД 15 ТОНА: Манастир Светог Луке у Бошњану код Варварина добија изузетан дар из Санкт Петербурга

Фото С. Бабовић

А његова звоњава чуће се и до 40 километара од светиње. Допремање непроцењивог, иконама украшеног звона, које је, како сазнајемо, и плаћено почетком ове недеље, очекује се најкасније почетком маја. Иако ова светиња већ има 12 звона, ово из "престонице царске Русије" биће по свему посебно.

- Да ће се на овом светом месту чути "царско руско звоно" биле су пророчке речи старца Тадеја Витовничког, још пре 20 година. Остале су и записане. Тада је долазио овде где је на месту манастира била ливада зарасла у купине, и говорио да се "овде хода по костима мученика" - каже за "Новости" архимандрит Алексеј (Богићевић), игуман манастира. - Мислио је на кости страдалника, Срба и Руса, који су погинули 1810. у Варваринској бици против Турака. Наше мало братство пристигло је годину касније, 2003, и нисмо затекли практично ништа, осим омалене Цркве Светог Луке подигнуте деценију раније. Њу смо касније проширили и сачинили прави Саборни храм, дуг 31 и висок 18 метара, без крста.

Подигнута је и нова црква, јединствена по заштитницима. Посвећена је светим царевима мученицима, Лазару Хребељановићу и Николају Романову. Уз неимарске подухвате обнове манастира, бошњанска светиња је годинама добијала звона. Сада их је на Кнежевој кули осам, а у оквиру целог манастирског комплекса чак 12. Ипак, сви верују да ће звоно из Русије бити посебно.

Фото С. Бабовић

- Зваће се "Руско царско звоно", "Звоно на узбуну", како је записано, а чуће га цео град Крушевац, чуће се у Србији, да људи не скрећу са пута православља - каже игуман Алексеј. - Прошлог марта код нас је била једна руска породица. Чудили су се што имамо много руских икона, икона царевића нам мироточи, ту су и сребрне купе, пехари руских грофица, а руски крст је подигнут на прилазу манастирском имању.

На звону ће поред текста бити осликане иконе Светог Саве и Светог Симеона, царске породице Романов, кнеза Лазара и Светог Сергеја Радоњешког, а биће постављене на звонику високом 28 метара, чија изградња предстоји. Игуман каже да ће нас тај глас Божји пробудити и подсетити да смо становници Кнежеве, чудесне, мученичке земље.

Фото С. Бабовић

СВА БЛАГА

ИКОНЕ Пећке Крснице и Христа Спаситеља у припрати Цркве Светог Луке, осликане у Пећкој патријаршији, икона Богородице Тројеручице допремљена уз благослов из Хиландара, икона Богородице Млекопитателнице живописана у Кареји и икона Богородице Владимирске, само су неке од драгуља манастира. Ту су и мошти светих у кивотима од трешњиног дрвета, свете сасуде, неке рађене у филиграну, стара јеванђеља, крстови, свећњаци, црквене заставе...

Фото С. Бабовић

ОД КУПИЊАКА ДО СВЕТИЛИШТА

МАНАСТИР Светог Луке у Бошњанима "изникао" је за 20 година на дивљем купињаку поред великог храста-записа. Осим две дивне цркве са изузетним фрескама, иконама, звоницима, скитом Пресвете Богородице Пећке, јединственим гробљем од старих надгробних споменика и 130 крстова из Почековине, подигнути су и библиотека, пространи манастирски летњиковац, конак... Сада га посећују стотине верника недељно и један је од најпосећенијих у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 21. МАЈ: Сунце и киша, топло до 33 степена, поподне могући пљускови