ЛЕСКОВАЧКИ ЋЕВАПИ И ПРАВО И ОБАВЕЗА: Натпис "лесковачки роштиљ" и данас гарантује више посла и бољу зараду
Нема града у Србији где се многи угоститељски објекти не рекламирају натписом „лесковачки роштиљ“ иако он можда Лесковац није ни видео. Тако је било и пре осам деценија о чему су писали тадашњи новинари који констатују да се на помен овог града људи прво сете великих лесковачких фабрика и неизоставних ћевапчића.
фото: НМ Лесковац
Овај специјалитет са роштиља и тада је био популаран у целој земљи, јер су их Лесковчани, као и данас, правили мајсторски. У том граду, који је крајем тридесетих година прошлог века имао нешто више од 20.000 становника, за један дан се јело близу 5.000 ћевапа.
фото: НМ Лесковац
Због тога је Лесковац имао велики број роштиљ мајстора који су радили у сопственим локалима, други су имали своје роштиље по популарним кафанама, а трећи су их пекли по улицама.
- У Лесковцу нема ни једног грађанина који не сматра за своју дужност и право, да бар два пута недељно, не руча или вечера испред ћевабџинице са својом породицом. То је минимум кога се тачно придржавају најсиромашнији као и најбогатији. А има људи који се месецима хране или бар само вечерају овај специјалитет – објавила је „Политика“ у септембру 1939. године.
Новинари овог листа доносе слику Лесковца тог доба чији битан сегмент чине специјалитети са роштиља.
фото: НМ Лесковац
- Целог дана на пијаци или на сабору можете да видите ознојеног човека, како премеће ћевапчиће, трпа их у лепиње, које леже на гомилама поред роштиља, и дели наоколо. Оваква радња се отвара на углу улице или на средини. Где год увече седе људи испред кафана, где год ујутру улазе на посао, где год се дању задржавају и пролазе ту одмах задими ватра испод роштиља, на коме замирише печено месо – наводе тадашњи новинари и истичу да сви они који, из било ког разлога дођу у Лесковац, на крају заседну испред „продавница ћевапа“.
Иако је у то време привредна криза „тешко погодила многе чаршије“, лесковачка се држала прилично добро. Предузећа стално ничу, а она која постоје, стално се шире. Криза се још много мање осећа међу роштиљџијама. То је посао који, како се констатује, с правом доноси паре.
Није ни чудо да у овом граду на југу Србије и даље траје култ јела са роштиља који се последње 33 године негује и гастрономском манифестацијом под називом „Роштиљијада“. Да би заштитили свој бренд Лесковчани су минуле деценије заштитили географско порекло роштиљ меса и тако покушали да сачувају „лесковачки роштиљ“ за себе, али без обзира на то и данас се широм Србије, па и у региону специјалитети са роштиља рекламирају као „лесковачки“, а да нису ни видели Лесковац.
фото: НМ Лесковац
БУРЕ МУ ДОНЕО ПЛАНЕТАРНУ СЛАВУ
Светску славу роштиљу из Лесковца донео је Миодраг Глигоријевић познатији као Драги Буре, човек кога је, након што је уживала у његовим специјалитетима, пожелела да упозна и енглеска краљица Елизабета. Кувао је Драги Буре за многе утицајне државнике, госте Јосипа Броза Тита, и то захваљујући знању и искуству стеченом у радњи свог деде Димитрија и оца Милана које је стално унапређивао.
ЗЕЛЕНСКИ СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА ПОСЛАО ПОРУКУ ОЧАЈА: Руса је све више и више! Ситуација тешка и компликована
ПРЕДСЕДНИК Украјине Володимир Зеленски је изјавио да је ситуација на фронту тешка и компликована и да се повећава број руских снага.
20. 12. 2025. у 07:09
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета
РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.
20. 12. 2025. у 09:41
Објављени ИНТИМНИ кадрови Меланије Трамп из КУПАТИЛА - и то ЗЛАТНОГ! Доналд је питао да ли је видела, она му одговорила (ВИДЕО)
МЕЛАНИЈА је беспрекорно стилизована – шешири, штикле, фризура – све је у складу са њеним хладним и контролисаним имиџом
19. 12. 2025. у 19:01
Коментари (0)