ШАПИЦЕ - СТАРИНСКИ КОЛАЧИЋИ ОД ОРАХА И МАСТИ: Мекани као душа, а што дуже стоје, то су лепши

Novosti online

07. 11. 2023. у 09:02

ШАПИЦЕ - за многе колач који представља мирис и укус детињства.

ШАПИЦЕ - СТАРИНСКИ КОЛАЧИЋИ ОД ОРАХА И МАСТИ: Мекани као душа, а што дуже стоје, то су лепши

Фото: Принтскрин Јутјуб/Silvana's Kitchen

Ово су старински колачи, који могу дуго да стоје. Некада су се обавезно припремали за свадбе и новогодишње-божићне празнике.

Шапице се праве са машћу, јер им то даје онај познати осећај „топљења“ у устима. Наравно, могу се правити и са маргарином или путером. Пеку се посебним лименим модлицама разних облика, које се продају у лимарским радњама или на пијаци.

Састојци:

250 г свињске масти

250 г шећера
3 јајета
250 г млевених ораха
500 г брашна тип 400
шећер у праху за посипање

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Jelajelena Petrovic

Припрема:

Умутите маст, шећер и јаја. Сад додајте брашно и орахе, па добро израдите тесто. Калупе подмажите машћу и поспите брашном, па их пуните тестом, не сасвим до врха, јер ће шапице током печења нарасти. Треба добро утиснути тесто, да би одливак био што бољи. Ређајте шапице у плех и пеците на 180 степени око 15 до 20 минута. Печене шапице извадите из калупа, уваљајте у шећер у праху, замирисан ванилом.

(Сећања.цом)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

8, 11 или 12 дана авионом на АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ већ од 380 €. Откријте!