КИСЕЛИ КУПУС НА НЕМАЧКИ НАЧИН: Додају му зачин због којег буде савршено укусан и не квари се до пролећа

В.Н.

11. 10. 2025. у 15:51

НЕМАЧКИ купус се најчешће служи уз кобасице, свињетину или пире кромпир, а припрема се веома једноставно, уз само неколико састојака и мало стрпљења.

КИСЕЛИ КУПУС НА НЕМАЧКИ НАЧИН: Додају му зачин због којег буде савршено укусан и не квари се до пролећа

Фото Shutterstock

Кисели купус, или Сауеркраут, представља један од најпознатијих традиционалних додатака у немачкој кухињи.

Ова ферментисана делиција не само да има богат, пикантан укус, већ је и одличан извор пробиотика и витамина Ц. Немачки купус се најчешће служи уз кобасице, свињетину или пире кромпир, а припрема се веома једноставно, уз само неколико састојака и мало стрпљења.

 

Састојци:

2 главице белог купуса (око 2 кг)
30 г морске соли (15 г по килограму купуса)
1 кашика кима (опционо, али традиционално у немачкој верзији)
1-2 ловорова листа
5-6 зрна црног бибера

Припрема:

1. Оперите и очистите купус. Исеците га што тање,  идеално је да користите ренде за купус.

2. У великој посуди помешајте купус и со. Почните да га гњечите рукама, со ће помоћи да купус пусти сок. То траје 10-15 минута, док се не појави течност.

3. Додајте ким, ловоров лист и бибер. Добро промешајте.

4. Пребаците купус у стерилну стаклену теглу или керамичко буренце. Притисните га кашиком или нечим тешким како би сок прекрио купус. Битно је да купус остане потопљен у сопственом соку како не би дошло до кварења.

5. Покријте газом или поклопцем који не затвара херметички. Оставите купус да се кисели на собној температури (18–22°Ц) око 7 до 14 дана. Пробајте после 7 дана. Ако је довољно кисео, можете га преместити у фрижидер да успорите кисељење.

(Најжена)

 

БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Страхиња Тривковић дипломата знања и спорта

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

ПО ДОСТОЈЕВСКОМ: Ових 6 знакова откривају ЗЛЕ ЉУДЕ