МЕКА ПРАСЕТИНА СА КРОМПИРОМ И СОСОМ: Ручак коме нико неће одолети
Сочно месо и хрскава кожица која се лепи за прсте.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1 комад прасетине од ребара
- 1 црвени лук
- 2-3 чешња белог лука
- со и уље
- За мазање:
- 1 кашичица меда
- 3-4 кашике ракије
- 1 кашика црвене млевене паприке
- мало чилија
- За сос:
- 1 шољица воде или супе
- 1 кашика брашна
- 1 кашичица сенфа
- сок пола лимуна
- со и бибер
Припрема:
Опрати месо и осушити папирним убрусом.
Сипајте у плех неколико кашика уља и ставите месо тако да кожа буде окренута горе. Пећи 5-8 минута у добро загрејаној рерни. Кад се кожа затегне, извадите и оштрим ножем засеците уздуж и попреко, на ширину од око 5-6 цм, не дубље од 3-4 мм. Трик је у томе што се пре кратког печења ово не може извести лако, па ни резови неће бити прецизни. Ово је најбољи начин да добијете лепе и правилне коцке. Сад треба посолити месо, утрљавајући со у резове са свих страна равномерно!
Додајте у плех 1 дл воде и исечени лук и бели лук испод меса. Наставите да печете 180 степени 45-50 минута. Повремено доливајте воду, али немојте је преливати преко меса. Такође, немојте окретати комад.
За премазивање, измешајте ракију, мед, паприку и чили па премажите кожицу. Наставите да печете док месо сасвим не омекша. Оцедите вишак масноће из плеха и сачувајте.
Вратите печење у рерну и укључите грил или само горњи грејач да кожица постане "реш". Пратите како кожица тамни, па после седам до осам минута (зависно од рерне), извадите печење кад се појаве мехурићи.
Служите уз кромпир печен у масноћи од печења. Од масноће можете направити и сос, додајући брашно да благо побели, па умешајте остале састојке, додајте воду и укувајте.
(lepaisrecna)
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
ЈОВАНИН НОВИ ДЕЧКО: Спортиста, бизнисмен, син југословенског рекордера (ФОТО)
ВОДИТЕЉКА Јована Јеремић већ неко време ужива у љубави са боксером Милошем Стојановићем Тигром, сином југословенског кикбоксера Гидре који је поставио светски рекордер.
04. 12. 2025. у 12:31
Коментари (0)