ПИКАНТ ПИЛЕТИНА СА СУСАМОМ: Савршен ручак за целу породицу
Ова врста меса је увек добар избор.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 800 г пилетине
- 2 јајета
- пола шоље кукурузног брашна
- 1 кашика уља
- пржени сусам
- мало воде
- прстохват соли
- пола кашичице соде бикарбоне
за сос:
- пола шоље кечапа
- пола шоље воде
- пола шоље шећера
- 1 кашика кукурузног брашна
- 2 кашике белог сирћета
- 2 кашике соја соса
- пола главице црног лука
- уље
Припрема:
Пилетину исеците на комаде жељене величине, па у већој чинији помешајте с водом, содом бикарбоном и соли. Лепо промешајте да се месо натопи. Када упије сву течност, убаците улупана јаја и мешајте док и њих пилетина не упије.
Потом додајте кукурузно брашно и наставите да мешате док се брашно више не буде видело, већ буде и оно упијено. На крају додајте уље.
У тигању добро загрејте уље. Док се оно загрева, у чинији помешајте кечап, воду, шећер, сирће, кукурузно брашно и соја-сос. Добро промешајте и оставите са стране, за сос преко пилетине.
Маринирану пилетину пржите на врелом уљу, али немојте тигањ да претрпавате, већ нека сваки комад има довољно места. После пржења комаде пребаците на тањир са убрусом како би упио вишак масноћа. Када завршите са свим комадима пилетине, вратите их на друго пржење, у истом уљу. Пржите их толико да им се појави хрскава корица и док не постану златне боје, а уз повремено мешање. Ако се неки комади слепе, одвојте их варјачом. Такође, опет их пребаците на убрус, овог пута наравно нови.
У дубљем тигању, најбоље у воку, угрејте уље и убаците ситно сецкани црни лук. Пржите до пола минута или минута све док не пусти мирис. Сос од кечапа који сте припремили убаците у тигањ и пустите да се угреје и добије мехуриће. Промешајте га с времена на време све док не почне да се згушњава. Када се то деси, убаците оцеђену пилетину и промешајте на средњој температури рингле док пилетина цела не буде обложена сосом.
Убаците сусам који сте претходни испржили и промешајте са пилетином. Овако спремљену пилетину можете послужити уз скувани пиринач или са пиреом.
Препоручујемо
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)