ТУРСКИ ГУЛАШ С УМАКОМ ОД ПАТЛИЏАНА: Омиљени ручак султана укусом све осваја - месо се топи у устима

Новости онлајн

10. 09. 2023. у 19:00

ХУНГАР бегенди, односно гулаш на турски начин је јело које је у народу познато као султанов ужитак, јер је укус просто неодољив. Месо је сочно, а поврће му даје посебан шмек. Служи се уз бешамел сосу и прелив од патлиџана.

ТУРСКИ ГУЛАШ С УМАКОМ ОД ПАТЛИЏАНА: Омиљени ручак султана укусом све осваја - месо се топи у устима

Foto: Jutjub/Printskrin/ na Samirin način

Састојци:

  • 700 г јагњетине исецкане на коцке
  • 400 г исецканог парадајза на коцкице
  • 250 мл месног бујона
  • 1 мања паприка
  • 1 лук
  • 2-3 чешња белог лука
  • 1 кашика концентрата парадајза
  • 1 кашичица млевеног тамијана
  • 1 кашичица сушеног оригана
  • со и бибер по жељи
  • уље за динстање

Умак од патлиџана:

  • 1,5 кг патлиџана
  • 300 мл млека
  • 45 г наренданог тврдог сира
  • 3 кашике путера
  • 3 кашике брашна
  • со и биберпо жељи

Припрема турског гулаша:

Комадиће јагњетине зачините са сољу и бибером. Лук насецкајте на мање комаде, као и паприку. исецкајте на ситно и бели лук. У великом лонцу с поклопцем загрејте мало уља, па на њему продинстајте лук док не омекша. Додајте комадиће јагњетине и пропржите их док не добију златно-смеђу боју са свих страна.

Додајте исецкану паприку и бели лук, па кратко продинстајте. Додајте концентрат парадајза, добро промешајте и продинстајте све заједно око један минут. Додајте свеже исецкан парадајз, тамијан и оригано. Промешајте и кувајте око један минут, па све заједно полијте с месним бујоном.

Када течност уври, смањите температуру на лагано, поклопите лонац и пустите да се гулаш кува око сат времена, односно док месо не омекша. За то време припремите патлиџан за сос. Ако на располагању имате роштиљ, патлиџане с кором ставите на грил и добро препеците са свих страна.

Ако немате на располагању роштиљ, пробушите кору патлиџана ножем и ставите да се пече у претходно загрејану рерну на 220 степени око четрдесетак минута док не омекша. Охладите патлиџан до краја, исеците га на пола и извадите мекану унутрашњост. Виљушком га претворите у пире.

Направите бешамел сос: растопите путер на умереној температури и додајте брашно. Мешајте све заједно пар минута, а потом почните постепено уливати загррејано млеко. Мешајте смесу на ватри неколико минута док се не решите свих евентуалних грудвица, а сос не почне да се згрушњава.

Уклоните бешамел с ватре и умешајте нарендани сир. Кад се сир растопи, све лагано посолите и побиберите на крају додајте пире од печеног патлиџана.

(Стил)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СТЕПА КОД ЈЕДРЕНА ОСВЕТИО УГЉЕШУ И ВУКАШИНА: Пре 85 година у Чачку преминуо војвода Степа Степановић, велики српски војсковођа

СТЕПА КОД ЈЕДРЕНА ОСВЕТИО УГЉЕШУ И ВУКАШИНА: Пре 85 година у Чачку преминуо војвода Степа Степановић, велики српски војсковођа

БРИЖЉИВО упаковане две нагореле воштанице и једна раскошна османска сабља пронађене у скромној соби Степе Степановића после његове смрти 27. априла 1929. откриле су да велики војсковођа није сматрао победе на Церу и Солунском фронту најважнијим биткама које је водио, већ освета средњовековних српских витезова изгинулих у Маричкој бици.

28. 04. 2024. у 06:30

РЕЗОЛУЦИЈОМ О СРЕБРЕНИЦИ ПРИКРИВАЈУ СВОЈЕ ЗЛОЧИНЕ: Немачка историјски фалсификат потура на годишњицу ослобођења Дахауа, фабрике смрти

РЕЗОЛУЦИЈОМ О СРЕБРЕНИЦИ ПРИКРИВАЈУ СВОЈЕ ЗЛОЧИНЕ: Немачка историјски фалсификат потура на годишњицу ослобођења Дахауа, фабрике смрти

НЕМАЧКА која је главни спонзор сарајевске „Резолуције о Сребреници“ покушава да прогура тај цинични историјски фалсификат кроз Генералну скупштину УН у време једне трагичне годишњице, ослобођења концентрационог логора Дахау, неспорног сведочанства о највећем геноцидном програму у историји човечанства чији је аутор – Немачка.

28. 04. 2024. у 07:00

Коментари (2)

ЧУДО У БЕОГРАДУ: Руска химна престала да се интонира током доделе злата, а онда се десило - ово (ВИДЕО)