СТАРА ХЕРЦЕГОВАЧКА ЦИЦВАРА: Кажу да је мелем за црева, људи су је вековима јели и пуцали од здравља

Novosti online

16. 08. 2023. у 17:00

Доносимо вам рецепт за стару херцеговачку цицвару, којој нико не може да одоли. Цицвара је старо, традиционално јело које се некада свако јутро спремало. Била је незаобилазни дио српске, црногорске, крајишке и источнохерцеговачке кухиње. Спрема се од жутог или белог кукурузног брашна са додатком кајмака или сира, у зависности од тога у ком се крају спрема специјалитет.

СТАРА ХЕРЦЕГОВАЧКА ЦИЦВАРА: Кажу да је мелем за црева, људи су је вековима јели и пуцали од здравља

Foto: Jutjub/Printskrin/ Televizija Galaksija 32

У Херцеговини се спрема на посебан начин, а велику улогу игра квалитет кајмака и сира. Што је кајмак маснији и лепши, то ће цицвара бити укуснија. Верује се да је одлична за пробаву, па је зову и "мелем за црева".

Састојци:

  • 2 дл воде
  • 2 дл млека
  • 300-400 г сира шкрипаца или кајмака
  • 8 кашика белог кукурузног брашна
  • 1 кашика масти нерастопљене (ако се користи кајмак не треба)
  • 1 кашичица соли
  • кашика меда
 

Припрема:

Сипати млеко, воду и маст у шерпу и ставити да прокува, па додати сир и со, а затим добро промешати. Кад поново прокува, смањити температуру, сипајти кукурузно брашно и непрекидно мешати да полако крчка 10-ак минута. Кад се по дну посуде "ухвати" смеса, као да се мало лепи и добија текстуру "жваке", готова је.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (1)

ОВО НИЈЕ ЛЕТОВАЛИШТЕ НЕГО РАЈ НА ЗЕМЉИ! Одлично је за породицу, а за децу је смештај гратис