НАЈМЕКША, НАЈУКУСНИЈА И НАЈЛЕПША ПОГАЧА СА БЕЛИМ ЛУКОМ: Италијани су богови теста, а ово је њихов рецепт за фокачу

Novosti online

14. 03. 2024. у 07:00

Италијански пљоснати хлеб сличан нашој погачи јесте фокача. Само тесто фокаче обавезно садржи маслиново уље. Ароматично биље попут рузмарина, оригана, тимијана заједно додацима као што је лук, маслине, чери парадајз, паприке, али и сир или нешто месно нам поред декорације служи и за побољшање укуса.

НАЈМЕКША, НАЈУКУСНИЈА И НАЈЛЕПША ПОГАЧА СА БЕЛИМ ЛУКОМ: Италијани су богови теста, а ово је њихов рецепт за фокачу

Фото Shutterstock

Тајна добре фокаче лежи у изради доброг теста. А ко то ради боље од Италијана? Нико. Да би фокача испунила задовољавајуће услове, споља треба да буде хрскава, а унутра ваздушаста.

Хлеб треба да буде што тањи и пече се у округлим или правоугаоним тепсијама, попут погаче.

Састојци:

 За тесто: 

* 450 г брашна

* 350 мл топле воде
* кашичица шећера
* свеж квасац пола паковања 25 г
* пола кашичице соли
* 50 мл маслиновог уља

 За преливање и украшавање: 

* гранчица свежег рузмарина

* бели лук 2-3 чена
* маслиново уље
* крупна морска со

Фото Shutterstock

Припреме:

Квасац измрвити у топлу воду и додати шећер, оставити да одстоји 15 минута, како би се квасац активирао. У брашно додати со, потом квасац, непрестано мешати док се не добије фино мекано тесто.

На крају додати маслиново уље и наставити са мешањем. Тесто прекрити фолијом или кухињском крпом и оставити да одстоји пола сата на собној темератури, требало би да се удвостручи.

Након тога премесити тесто уз мали додатак брашна. Ставити тесто у науљен плех (маслиново уље) развући у танку погачу и још једном оставити прекривено тесто да одстоји пола сата, након тога врховима прстију направити удубљења у које можемо ставити маслине, чери, сушени парадајз.

Пећи на умереној температури до 200 степени око 15 минута, наравно у претходно загрејаној рерни.

Насецкати свеж рузмарин (може и суви, босиљак, чубар, тимијан), бели лук помешати са маслиновим уљем, премазати топлу фокачу и посолити крупном соли.

Веома једноставно, а укусно.

(Stil)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ШОК НА ЗАПАДУ: Русија последњих недеља заузела више територија, него Кијев у контраофанзиви 2023.

ШОК НА ЗАПАДУ: Русија последњих недеља заузела више територија, него Кијев у контраофанзиви 2023.

РУСКЕ снаге су при напредовању последњих недеља, укључујући у Харковској области, заузеле више територија, него украјинска војска током неуспешне контраофанзиве 2023. године, пише лист „Вашингтон пост“, позивајући се на аналитичаре.

18. 05. 2024. у 08:18

Коментари (0)

ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ! Новак Ђоковић донео одлуку пред Ролан Гарос коју нико није очекивао