БОЖИЋНА ЦИЦВАРА ПО СТАРОМ РЕЦЕПТУ МОНАХА: Верује се да укућанима може овако ПРЕДВИДЕТИ будућност

Novosti online

06. 01. 2024. у 18:30

ЗА цицвару се сматра да је јело којим треба прекинути пост, а за ово јело се везује леп божићни обичај "гледања у цицвару".

БОЖИЋНА ЦИЦВАРА ПО СТАРОМ РЕЦЕПТУ МОНАХА: Верује се да укућанима може овако ПРЕДВИДЕТИ будућност

Foto: Jutjub/Printskrin/Žeqanine čarolije

Божићно јутро код наших предака није могло да се замисли без цицваре, традиционалног јела које се прави од кајмака, воде и брашна. Управо са овим својеврсним специјалитетом прекида се пост, а узума се три залогаја.

Некада давно у старим спрским породицама, поготову на подручју Херцеговине, али и Златибора, важио је и божићни обичај "гледања у цицвару".

Направи се цицвара која "плива" у доста масти или кајмака, тако да изгледа попут огледала.

То је јело које укућани прво једу на божићно јутро, пре него што дође положајник. Пре него што почну да једу, укућани се огледају у тепсији цицваре и ако виде свој одраз, наредна година ће бити добра, а сви укућани ће дочекати и наредни Божић.

Исто тако, један од обичаја везан за ово јело каже ако се цицвара окрене три пута око варјаче којом се меша, кућу у којој се прави целе године пратиће срећа и благостање.

По старим манастирским рецептима цицвара се припрема тако да се у шерпи растопи кајмак, затим се дода брашно и меша се без престанка да се не би направиле грудвице.

Потребно:

* 200 г старог кајмака

* 250 мл воде
* 200 г кукурузног брашна

Припрема:

У шерпу ставити воду и кајмак, оставити да проври и да се кајмак истопи. Кад вода проври, скинути са ватре и лагано уз стално мешање додавати брашно. Кад се дода сва количина, наставити с мешањем, кружно и у једном смеру док цицвара не пусти масноћу и почне да се окреће. Кад цицвара пусти маст вратити на ватру и уз стално мешање кувати око 10-ак минута, потом скинути са ватре и топло служити.

(Stil)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ПОЈАВИО СЕ НОВИ СНИМАК! Ево како је Новак Ђоковић погођен флашом у главу (ВИДЕО)