СТАРИ РЕЦЕПТИ ЗА ЈЕЛА ОД КОПРИВЕ: Савршено здрави оброци
Ово су све добробити коприве: Јача зубе и кости, одлична је за минерализацију у добу раста, трудницама и дојиљама.
Foto: Shutterstock
Обезбеђује дневни унос калцијума у свакодневној исхрани. Богата је магнезијумом па спречава тегобе церебралне, васкуларне, мускуларно-тетаничне и висцералне природе. Коприва осигурава потребне количине цинка чији недостатак доводи до поремећаја.
Доручак од коприве
Састојци:
- Двадесетак врхова младе коприве (може и више, ако имате);
- 1 главица црног лука,
- 1 кашика масти,
- 5 комада јаја,
- мало млека,
- мало кајмака
Припрема:
Коприве обарите у врелој води (највише 5 мин да кључају у води).
У тигању на масти пропржите црни лук ситно исецкан, па му додајте обарене коприве.
Све динстајте највише 5 минута па прелијте умућеним јајима у која сте додали мало млека и мало кајмака.
Све посолите и послужите за доручак.
Јунећа капама од коприве
Састојци:
- 1 кашика масти,
- 1 главица црног лука,
- 3 чена белог лука,
- 300г коприве,
- 200 грама спанаћа,
- 500 грама јунетине исечене на коцкице,
- мало соли,
- мало брашна,
- мало бибера
Припрема:
Коцкице јунетине уваљајте у брашно па их препржите на масти. Када ухвате корицу покупите их на тањир. У масти у којој се пржила јунетина породинстајте бели и црни лук па му додајте обарену коприву и свеж спанаћ. Све динстајте док зелениш потпуно омекша. Додајте мало воде (само да огрезне поврће) и коцкице јунетине. Све посолите и пустите да се крчка око сат времена.
Послужите топло уз кашику киселог млека.
Проја са копривом
Састојци:
- 3 јаја,
- 100 г павлаке,
- 1 кашика кајмака,
- 1 кашика масти или маслаца,
- 500 грама младе коприве,
- 100 ситног сира, мало јогурта,
- 100 грама белог брашна,
- 1 прашак за пециво,
- мало соли и 400 г пројаног брашна.
Припрема:
Коприву обарити па у обарену и процеђену коприву додати јаја, сир, павлаку, кајмак, маслац, јогурт и умутити.
Додати со и брашно, прашак за пециво и пројано брашно. Све сјединити и пећи у рерни на 220 степени око пола сата.
Фото: Схуттерстоцк
(trpeza)
Препоручујемо
ПАТЛИЏАН САЛАТА СА СВЕТЕ ГОРЕ: Познатија као мелиџано салата, је један од најукуснијих рецепата грчке кухиње
05. 03. 2025. у 13:30Jована Васић
ПОСНА СУПА ОД СПАНАЋА СА ОРАСИМА: Рецепт из Хиландарског кувара
05. 03. 2025. у 11:00Jована Васић
ПОХОВАНИ ЦЕЛЕР: Све популарнији рецепт, који је заслужио да буде део ваше трпезе
01. 03. 2025. у 11:00Јована Васић
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)