РУСИ ГРАДЕ АТОМСКЕ ЦЕНТРАЛЕ У КИНИ: Наставак добрих односа Москве и Пекинга кроз заједнички рад на реакторима

Бранко ВЛАХОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - МОСКВА

20. 05. 2021. у 06:23

ПРЕДСЕДНИЦИ Русије и Кине Владимир Путин и Си Ђинпинг дали су команду преко видео-везе да почну радови седмог и осмог реактора на Тјанванској атомској централи, као и трећег и четвртрог реактора на атомској централи Сјудапу.

РУСИ ГРАДЕ АТОМСКЕ ЦЕНТРАЛЕ У КИНИ: Наставак добрих односа Москве и Пекинга кроз заједнички рад на реакторима

Фото: АП

Путин и Си оцењују да је градња атомских електрана доказ одличне сарадње двеју суседних земаља и да су руско-кинески односи на највишем нивоу до сада. Све је то посебно важно у тренутној ситуацији када америчко руководство покушава да разним санкцијама "дисциплинује" Москву и Пекинг и тако заустави њихов развој.

- Руско-кинеска сарадња је део стратешког партнерства које има пријатељски и обострано корисни карактер. Ускоро ће Русија и Кина обележити 20 година Договора о добросуседским односима, пријатељству и сарадњи - казао је руски лидер. - Планира се да ти нови реактори буду пуштени у рад 2026. и 2028. године.

Путин је посебно истакао да моћни реактори одговарају свим захтевима безбедности, као и еколошким стандардима. Он је подсетио да је Тјанванска атомска централа направљена у сарадњи са Русијом и њени реактори које је направио "Росатом" су у експлоатацији од 2007. године. Осим на градњи електрана заједнички се прави и експериментални реактор са брзим неутронима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)