СТРАХ ЗАПАДА ОД РУСИЈЕ: Због чега Украјина и Грузија нису у НАТО-у

Новости онлине

15. 05. 2021. у 23:52

УКРАЈИНА и Грузија још увек нису ушле у НАТО јер се Алијанса плаши реакције Русије уколико би се тако нешто догодило, изјавио је бивши заменик генералног секретара те међународне организације Александар Вершбоу.

СТРАХ ЗАПАДА ОД РУСИЈЕ: Због чега Украјина и Грузија нису у НАТО-у

Фото: Танјуг/АП

-Чланице Алијансе стално понављају обећање које су дале још 2008. године да ће Украјина и Грузија ући у састав НАТО-а у будућности, међутим, жеља да се тако нешто догоди не постоји због страха да би то изазвало агресију од стране Русије, рекао је он током онлајн дискусије Кијевског форума.

Он је такође рекао и да до тога није дошло, између осталог, и због тога што унутар Алијансе не постоји јединство, што је и омогућило Русији да се „понаша одлучно“.

Вершбоу, који је током своје каријере обављао и функцију заменика министра одбране САД, је скренуо пажњу и на чињеницу да је НАТО заправо направио грешку тиме што је Украјини и Грузији обећао чланство у Алијанси.

Подсетимо, Украјина је у више наврата саопштавала да је чланство у НАТО-у њен приоритет иако су многе чланице Алијансе, а пре свега Немачка, одговарале да то питање за сада не стоји на дневном реду.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)