НЕМА ВИШЕ "ГРАЂАНСКОГ ХАПШЕЊА": Џорџија прва у САД укинула закон из 1863. године

В.Н.

11. 05. 2021. у 23:38

АМЕРИЧКА држава Џорџија, подстакнута убиством Афроамериканца Ахмада Арберија лане у фебруару, за кога се сумњало да је провалник, укинула је закон из доба грађанског рата, који је дозвољавао грађанска хапшења осумњичених криминалаца.

НЕМА ВИШЕ ГРАЂАНСКОГ ХАПШЕЊА: Џорџија прва у САД укинула закон из 1863. године

Фото АП

Свих 50 америчких држава има законе којима је регулисана могућност да грађани хапсе, али је у понедељак Брајан Кемп (на слици са мајком убијеног), републикански гувернер Џорџије, потписао закон којим је та држава прва у САД укинула такав пропис. Посланици су претходно укинули закон из 1863. године, који је грађанима у Џорџији давао право да ухапсе некога за кога сматрају да је починио злочин. Закон је у време када је донет користио да би се привели одбегли робови. По објављивању нове одлуке, Арберијева мајка, Ванда Купер-Џонс, поручила је да се нада да ће ова одлука државе Џорџије спасти животе.

Ахмад Арбери убијен је крајем фебруара у Брунсвику у Џорџији док је џогирао на улици.

Осумњичени за његово убиство Грегори и Тревис Мекмајкл ухапшени су два и по месеца касније, пошто је објављен снимак на ком се види како Арберија пресрећу својим возилом, улазе са њим у расправу, а потом Тревис Мекмајкл пуца у њега.

Отац и син Мекмајкл су се бранили тиме да су мислили да је Арбери лопов и кренули су да га ухапсе, јер држава Џорџија дозвољава грађанско хапшење. Грегори Мекмајкл (65), његов син Тревис (35) и комшија Вилијам Брајан, чекају суђење у Џорџији у октобру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)