ИНСТРУКЦИЈЕ АМЕРИЧКИХ И БРИТАНСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Ево како се заштитити од „руских хакера“

Новости онлине

08. 05. 2021. у 13:06

БРИТАНСКЕ и америчке обавештајне службе објавиле су списак препорука које би требало да умање претњу од хакерских напада које подржава, према мишљењу Лондона и Вашингтона, Спољнообавештајна служба Русије (СВР).

ИНСТРУКЦИЈЕ АМЕРИЧКИХ И БРИТАНСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Ево како се заштитити од „руских хакера“

Фото Depositphotos

-СВР наставља да користи добро познате слабости, чија је елиминација и даље од критичне важности, јер мреже САД и њихових савезника стално скенирају, проучавају и нападају хакери из Русије које спонзорише држава- наводи се у саопштењу америчке Агенције за националну безбедност.

Како наводи британски Национални центар за сајбер-безбедност, „препоруке су објављене након званичног саопштења да руска Спољнообавештајна служба стоји иза хаковања софтвера компаније 'СоларВиндс' 2020. године“.

У припреми документа учествовали су стручњаци из британског Националног центра за сајбер-безбедност, Федералног истражног бироа и Агенције за инфраструктурну и сајбер-безбедност САД.

У извештају под називом „Детаљније о тактици, техници и процедурама које користе хакери Спољнообавештајне службе Русије“ наводи се да су хакери узели у обзир савете које су специјалне службе САД и Велике Британије раније давали њиховим потенцијалним жртвама, те су променили своје методе. Конкретно, они покушавају да искористе софтвер са отвореним изворним кодом „Силвер“ за приступ угроженим мрежама, а такође осетљивост Microsoft Exchange.

Аутори документа саставили су списак савета који би требало да отежају нападе на компјутерске мреже предузећа и организација. Притом, стручњаци саветују да се посебна пажња обрати на правовремено ажурирање софтвера и коришћење вишефакторске индентификације, као и обуку особља.

-Третирајте људе као своју прву линију одбране- саветују стручњаци.

Раније је шеф британског Владиног центра за комуникације Џереми Флеминг изјавио да Русија представља највећу претњу када је реч о сајбер-безбедности.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)