ПРЕКРЕТНИЦА У ОСВАЈАЊУ СВЕМИРА: Ракета "Старшип" Илона Маска успешно слетела после четири неуспела покушаја (ВИДЕО)

Танјуг

06. 05. 2021. у 07:43

ПРОТОТИП ракете компаније Спејс Екс америчког милијардера Илона Маска, Старшип, успела је да успешно слети, након четири неуспешна покушаја.

ПРЕКРЕТНИЦА У ОСВАЈАЊУ СВЕМИРА: Ракета Старшип Илона Маска успешно слетела после четири неуспела покушаја (ВИДЕО)

Фото: SpaceX via AP

Старшип је полетео са локације те компаније у Бока Чику на југу америчке савезне државе Тексас и достигао планиран максималну висину од 10 километара, након чега је на тренутак лебдео, а затим се врхом надоле усмерио назад ка Земљи.

Након што се вратила у вертикални положај, летелица се мирно спустила.

На видео снимку спуштања види се како пламен наставља да гори и након што се мотор искључио, али је аутоматски систем за сузбијање ватре испустио млаз воде и угасио је.

Маск је вест о успешном слетању објавио на Твитеру користећи језик спрецифичан за свемирске летове: "Слетање Старшипа номинално!".

Овај успех је кључна прекретница за приватну компанију Илона Маска у развоју летелице за вишекратну употребу, способне да носи велике количине терета и астронаута до Месеца и Марса.

Ово је било пето лансирање потпуно комплетираног модела летелице на висину од 10 километара од децембра 2020. године, а током претходних покушаја летелице су експлодирале при слетању или непосредно након слетања.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)