СМРТ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Све је одређено протоколом и унапред се зна како ће све изгледати

ББЦ

30. 04. 2021. у 20:00

КРАЉИЦА Елизабета II је на трону пуних 66 година, али након смрти супруга. принца Филипа, већ показује знакове посустајања, пишу британски медији.

СМРТ КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Све је одређено протоколом и унапред се зна како ће све изгледати

Фото ЕПА

Елизабета II (92) је монарх са најдужом владавином у историји Уједињеног Краљевства. "Испратила" је 13 премијера који су прошли кроз Downing Street, али је била и сведок проласка Британског царства и успона Комонвелта.Када се са својим покојним супругом повукла са јавних дужности 2007. године, њихов син, принц Чарлс преузео је њихове дужности у иностранству.

Како године пролазе, британски медији, константно постаљају питање "Шта би могло да се догоди када круна буде прослеђена?"

Иако постоји елемент непредвидљивости о томе како би свет могао да реагује, многи елементи су прецизно испланирани, и тећи ће по протоколу, без преседана.

Након смрти по писању тамошњих медија, свакако може да дође до промене државне химне, невоља на берзи...

У наставку прочитајте и ширу анализу стања у тој држави које предвиђа ББЦ, а која би могла да уследи након смрти краљице.

"Краљичина смрт покренуће званични, дванаестодневни период државне жалости. Застава Уједињеног Краљевства ће бити спуштена на пола копља, а књиге саучешћа биће отворене у амбасадама широм света. Лондонска берза биће затворена најмање један дан, на дан краљичине сахране, што би економију коштало на милијарде.

Тело краљице биће однето у Парламент, и бити положено у Вестминстерској дворани- попут Краљице Мајке 2002. године - до њене сахране.Од Краљице мајке, опростило се више од 200.000 људ, а очекује се да ће тај број бити знатно већи када је буде преминула краљица Елизабета.

Ако Њено Величанство премине током ноћи, њена смрт неће бити објављена до 8 сати ујутру, када ће њена фотографија бити приказана на телевизији, уз пратњу државне химне - као што се догодило након смрти принцезе Дајане 1997.године. За остале канале није потребно да прекидају редовни програм, али ће они то готово сигурно урадити. "BBC" ће за време дванаестодневне жалости у потпуности обуставити хумористичке емисије.

Први у линији наслеђивања након краљичине смрти биће принц Чарлс, који ће одмах ступити на престо, јер престо, никада није технички "упражњено". Међутим, Савет за приступање би требало да буде сазван у Палати Светог Џејмса, како би Чарлса формално прогласили краљем. Oд њега ће се тражити да се пред Већем закуне на лојалност Парламенту и Енглеској цркви. Заузврат ће се тражити од домова Парламента да му се, такође, закуну на верност.

Речи државне химне биће промењене,и биће иштампане нове поштанске марке, као и валута које одражавају успон принца Чарлса на престо. Једини начин да принц Вилијам постане краљ, јесте да принц Чарлс абдицира, па да принц Вилијам преузме трон. Чарлс је од 2013.године преузео више обавеза, што на неки начин представља примопредају радних дужности од стране краљице.

Истраживања су показала да отприлике 53 одсто становништва изражава симпатије према принцу Чарлсу, наспурот око 77 одсто процената становништва које наклоност поклања краљици. 

Највећа сахрана икада виђена у Уједињеном Краљевству, биће управо краљичина сахрана, поред сахране Краљице Мајке, принцезе Дијане, и Маргарет Тачер.

Сахрани ће присуствовати политичари и шефови из свих држава света, као и Краљевска породица.

Овај догађај биће један од највише обезбеђених од стране оружаних снага, јер као такав може бити мета терористичких напада.

Њен ковчег биће однет из  Вестминстерске сале, и путоваће кочијама кроз хиљаде ожалошћених, до службе у Вестминстерској опатији. Претпоставља се да ће краљица бити сахрањена у капели Светог Џорџа у дворцу Виндсор, где су сахрањени њена мајка, и отац- краљ Џорџ Шести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)