БАЈДЕН СЕ НАДА ДОГОВОРУ СА ПУТИНОМ: Постоји сумња да је унапред обавестио Путина о санкцијама

Novosti online

18. 04. 2021. у 14:43

НОВЕ санкције САД против Кремља нису превише оштре. То сугерише да се Бела кућа можда нада да ће постићи споразум са руским председником, Владимиром Путином, пише Константин Егерт.

БАЈДЕН СЕ НАДА ДОГОВОРУ СА ПУТИНОМ: Постоји сумња да је унапред обавестио Путина о санкцијама

Фото: ЕПА/Депоситпхотос/илустрација

Амерички председник Џо Бајден задао је тежак ударац Путиновом режиму. Или не? На први поглед све изгледа као да су санкције Беле куће ескалирале на нови ниво конфронтације са Москвом. Поред протеривања руских дипломата - као и мера против појединаца и компанија повезаних са Кремљем, Вашингтон је увео нова ограничења усмерена на руски национални дуг.

Бајден није могао да чека

Није прошао ни дан између Бајденовог телефонског позива руском председнику Владимиру Путину - који је укључивао понуду за састанак - и откривања санкција. На први поглед, изрицање санкција непосредно након разговора уништава наде за самит. Припреме за такве састанке претпостављају одређену уздржаност обе стране.

Бајдена су више пута критиковали због тога што Кремљ није сматрао одговорним за мешање у америчке председничке изборе 2020. и масовне сајбер нападе. Није могао да издржи још дуго, а да не уради нешто по питању Русије, посебно у контексту растућих тензија око Украјине. Зато је за сада изабрао релативно благе мере - и можда чак и рекао Путину о њима.

Чињеница је да је The New York Times - један од главних канала које администрација демократа користи за цурење информација, о неким детаљима санкција писала унапред. Ако планирате изненадни напад, не обавештавате своје омиљене новине о томе унапред.

Једина заиста непријатна ствар за Кремљ је да, према тексту извршне наредбе, од сада Бајден и његови наследници у Белој кући могу изрицати санкције за било коју акцију Кремља коју сматрају непријатељском и против било које компаније или појединаца које се сматрају саучесницима у истим, укључујући супружнике и одраслу децу припадника руске владајуће елите. Све ово може да се уради без консултација са Конгресом.

Један западни финансијски аналитичар описао је ову ситуацију као "нови амерички Дамоклов мач над Путином - пет пута већи и пет пута оштрији од претходног".

Ове санкције подразумевају не толико непосредну штету колико повлачење црвених линија за будућност. Сада је на Путину ред да одговори. У његовом универзуму, Бајденов позив Москви показује да је амерички лидер трепнуо први. Путин такође није могао а да не примети да су САД опозвале своја два разарача која су послата у Црно море да искажу подршку Украјини. Тако је наредио да се до октобра затворе значајна подручја Азовског мора под изговором „поморских вежби“, потезом који је очигледно желео да угрози Украјину потенцијалном блокадом њених лука Бердјанск и Мариупољ. За сада није било снажног одговора Беле куће на ове потезе.

Да ли ће Путин поштовати "црвене линије"?

Путин ће такође протерати америчке дипломате потезом "око за око, зуб за зуб" и можда затворити већ полузатворени московски биро америчког емитера на руском језику Радио Слобода. Али руски вођа ће задржати главни одговор до свог заказаног годишњег обраћања оба дома парламента, 21. априла.

Ако америчка администрација заиста жели да склопи "пакт стабилности" са Путиновим режимом, заштићен претњом новим казненим санкцијама ако се пређе "црвена линија", такав "споразум" између две стране може бити на столу. Бајден, у том случају, може да се  окрене својим горућим спољнополитичким питањима попут Кине, као и домаћим проблемима. Двојица лидера би тада могла да одрже састанак који је Бајден предложио, и да разговарају о питањима као што је покретање Старт споразума и обнављање иранског нуклеарног споразума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

normalno

18.04.2021. 14:59

Kažu stari ljudi:vol bez rogova se s rogatim ne bode to bi i putin trebao znati da sjedinjene američke države mogu ekonomski puno više šteta nanijeti rusima nego rusi njima amerikanci imaju veću moć i oni je koriste treba spustiti loptu na zemlju